Nynorsk » svensk   Planleggje ei reise


47 [førtisju]

Planleggje ei reise

-

47 [fyrtiosju]

Reseförberedelser

47 [førtisju]

Planleggje ei reise

-

47 [fyrtiosju]

Reseförberedelser

Klikk for å se teksten:   
Nynorsksvenska
Du må pakke kofferten vår. Du m---- p---- v-- r-------!
Du må ikkje gløyme noko. Du f-- i--- g----- n----!
Du treng ein stor koffert. Du b------ e- s--- r-------!
   
Ikkje gløym passet! Gl-- i--- p-----!
Ikkje gløym flybillettane! Gl-- i--- f------------!
Ikkje gløym reisesjekkane! Gl-- i--- r------------!
   
Ta med deg solkrem. Ta m-- s------.
Ta med deg solbrillene. Ta m-- s------------.
Ta med deg solhatten. Ta m-- s--------.
   
Vil du ta med deg eit kart? Vi-- d- t- m-- e- s---------?
Vil du ta med deg ei reisebok? Vi-- d- t- m-- e- r----------?
Vil du ta med deg ein paraply? Vi-- d- t- m-- e-- p------?
   
Hugs buksene, skjortene og sokkane. Ko- i--- b------- s---------- s-------.
Hugs slipsa, belta og dressjakkene. Ko- i--- s--------- b------- k--------.
Hugs pyjamasane, nattkjolane og t-skjortene. Ko- i--- p----------- n---------- o-- T----------.
   
Du treng sko, sandalar og støvlar. Du b------ s---- s------- o-- s------.
Du treng lommeplagg, såpe og neglesaks. Du b------ n-------- t--- o-- e- n-------.
Du treng ein kam, ein tannbørste og tannkrem. Du b------ e- k--- e- t--------- o-- t-------.
   

Framtida til språka

Meir enn 1,3 milliardar menneske snakkar kinesisk. Med det er kinesisk det mest tala språket i verda. Det kjem til å vere slik dei neste åra òg. Framtida til mange andre språk ser ikkje så positiv ut. Fordi mange lokale språk vil døy ut. Rundt 6.000 ulike språk blir tala i dag. Men ekspertar trur at flesteparten av dei er truga. Det tyder at om lag 90% av alle språk vil forsvinne. Dei fleste av dei vil døy ut i dette hundreåret. Det tyder at eit språk vil gå tapt kvar dag. Kor viktige språka er, vil òg endre seg i framtida. Engelsk er framleis på andreplass. Men talet på morsmålsbrukarar er ikkje konstant.

Den demografiske utviklinga har ansvaret for det. Om nokre tiår vil andre språk dominere. Hindi/urdu og arabisk vil snart vere på 2. og 3. plass. Engelsk vil berre vere på 4. plass. Tysk vil gå heilt ut av topp ti-lista. I staden vil malay høyre til dei viktigaste språka. Medan mange språk døyr ut, vil nye kome til. Det kjem til å vere hybridspråk. Desse språklege blandingsformene vil fyrst og fremst bli brukte i byane. Det kjem òg til å oppstå heilt nye språkvariantar. Så i framtida vil det vere fleire former for engelsk. Talet på tospråklege vil auke mykje over heile verda. Korleis vi kjem til å tale i framtida, er ikkje sikkert. Men til og med om 100 år vil det finnast ulike språk. Så det blir ikkje slutt på å lære...
Gjett språket!
_______ er morsmål for omtrent 12 millioner mennesker. Det er et av de Vest-Slaviske språkene. _______ og Slovakisk er veldig lik hverandre. Dette er på grunn av felles historie i begge land. Likevel er språkene forskjellige fra hverandre på flere måter. Yngre ******ere og slovakere har noen ganger problemer med å forstå hverandre. Det finnes også talende som bruker et hybrid språk.

Muntlig _______ er svært forskjellig fra sin skriftform. Det kan sies at standard eller høy _______ eksisterer bare i skriftlig form. Det snakkes bare under offisielle anledninger eller i media. Dette strenge skillet er et viktig kjennetegn i det _______e språket. _______ grammatikk er ikke enkel. For eksempel er det sju delinger og fire kjønn. Men uansett er det mye morsomt i å lære det. Du vil oppdage så mange nye ting i prosessen.