svenska » engelska UK   Possessiva pronomen 2


67 [sextiosju]

Possessiva pronomen 2

-

+ 67 [sixty-seven]

+ Possessive pronouns 2

Klicka för att se texten:   
svenskaEnglish UK
glasögonen th- g-----s +
Han har glömt sina glasögon. He h-- f-------- h-- g------. +
Var har han sina glasögon då? Wh--- h-- h- l--- h-- g------? +
   
klockan th- c---k +
Hans klocka är sönder. Hi- c---- i---- w------. +
Klockan hänger på väggen. Th- c---- h---- o- t-- w---. +
   
passet th- p------t +
Han har förlorat sitt pass. He h-- l--- h-- p-------. +
Var har han sitt pass då? Wh--- i- h-- p------- t---? +
   
de – deras, sina th-- – t---r +
Barnen kan inte hitta sina föräldrar. Th- c------- c----- f--- t---- p------. +
Men där kommer ju deras föräldrar! He-- c--- t---- p------! +
   
Ni – Er yo- – y--r +
Hur var er resa, herr Müller? Ho- w-- y--- t---- M-. M-----? +
Var är er fru, herr Müller? Wh--- i- y--- w---- M-. M-----? +
   
Ni – Er yo- – y--r +
Hur var er resa, fru Schmidt? Ho- w-- y--- t---- M--. S----? +
Var är er man, fru Schmidt? Wh--- i- y--- h------- M--. S----? +
   

Genetisk mutation gör det möjligt att tala

Människan är den enda levande varelse på jorden som kan tala. Det särskiljer henne från djur och växter. Djur och växter kommunicerar naturligtvis också med varandra. Men de talar inte ett komplext stavelsespråk. Men varför kan människan tala? Vissa fysiska egenskaper behövs för att kunna tala. Dessa fysiska egenskaper finns endast hos människor. Men det betyder inte nödvändigtvis att hon utvecklar dem. I den evolutionära historien händer ingenting utan en anledning. Någonstans längs vägen började människan tala. Vi vet ännu inte exakt när detta hände. Men någonting måste ha hänt, som gav människan förmågan att tala. Forskare tror att en genetisk mutation var ansvarig för detta.

Antropologer har jämfört det genetiska materialet hos olika levande varelser. Det är väl känt att en speciell gen påverkar talet. Människor, hos vilka den är skadad, har problem med talet. De kan inte uttrycka sig själva så bra och har svårt att förstå ord. Denna gen undersöktes hos människor, apor och möss. Den är mycket likartad hos människor och schimpanser. Bara två små skillnader kan identifieras. Men dessa skillnader gör sin närvaro känd i hjärnan. Tillsammans med andra gener påverkar de vissa hjärnaktiviteter. Sålunda kan människor tala, men inte apor. Emellertid, det mänskliga språkets gåta är ännu inte löst. För enbart genmutation är inte tillräcklig för att möjliggöra tal. Forskare implanterade den mänskliga genvarianten hos möss. Det gav dem inte förmågan att tala… Men deras pipande förde mycket oväsen!
Gissa språket!
_______ är modersmål för ungefär 5 miljoner människor. Det räknas till de ******-ugriska språken. Det är nära besläktat med estniska och på långt håll md ungerska. Som ett uraliskt språk, skiljer det sig starkt från de indo-germanska språken. Som ett exempel på detta är dess agglutinerande språkstruktur. Det innebär att grammatiska funktioner uttrycks genom tillagda stavelser. Det är så långa ord uppstår, som är så typiska för _______.

Ett annat kännetecken för _______ är dess många vokaler. ****** grammatik särskiljer 15 olika kasus. Det är viktigt att tydligt separera långa och korta ljud i intonationen. Skriven och talad _______ är märkbart olika varandra. Detta fenomen är mindre uttalat i andra europeiska språk. Allt detta gör inte _______n speciellt lätt. Men alla regler upprätthålls konsekvent. Och det trevliga med _______ är att det är helt logiskt!