македонски » корејски   Споредни реченици со дека 2


92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

+ 92 [아흔둘]92 [aheundul]

+ 종속절: – 서 / – 기를 / – 것 / – 다고 2jongsogjeol: – seo / – gileul / – geos / – dago 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
Ме лути, дека рчиш. 당신- 코- 골-- 화- 나-.
d-------- k----- g------- h---- n---.
+
Ме лути, дека пиеш толку многу пиво. 당신- 맥-- 너- 많- 마-- 화- 나-.
d-------- m--------- n---- m----- m-------- h---- n---.
+
Ме лути, дека доаѓаш толку доцна. 당신- 너- 늦- 와- 화- 나-.
d-------- n---- n----- w---- h---- n---.
+
   
Мислам, дека му треба лекар. 그는 의-- 필-- 것 같--.
g------ u----- p-------- g--- g------.
+
Мислам, дека тој е болен. 그는 아- 것 같--.
g------ a---- g--- g------.
+
Мислам, дека тој сега спие. 그는 지- 자- 있- 것 같--.
g------ j----- j--- i------ g--- g------.
+
   
Ние се надеваме, дека тој ќе се ожени со нашата ќерка. 그가 우- 딸- 결---- 바--.
g---- u-- t------ g--------------- b------.
+
Ние се надеваме, дека тој има многу пари. 그가 돈- 많-- 바--.
g---- d---- m--------- b------.
+
Ние се надеваме, дека тој е милионер. 그가 백------ 바--.
g---- b------------------- b------.
+
   
Слушнав, дека твојата сопруга имаше една несреќа. 당신- 아-- 사-- 났-- 들---.
d--------- a----- s----- n------- d-------------.
+
Слушнав, дека таа лежи во болница. 그녀- 병-- 있-- 들---.
g-------- b----------- i------ d-------------.
+
Слушнав, дека твојот автомобил е потполно скршен. 당신- 차- 완-- 망---- 들---.
d--------- c---- w-------- m---------------- d-------------.
+
   
Ме радува, дека дојдовте. 당신- 와- 기--.
d-------- w---- g-------.
+
Ме радува, дека имате интерес. 당신- 관-- 있-- 기--.
d-------- g-------- i-------- g-------.
+
Ме радува, дека сакате да ја купите куќата. 당신- 그 집- 사- 싶--- 기--.
d-------- g-- j------ s--- s----------- g-------.
+
   
Се плашам, дека последниот автобус е веќе заминат. 마지- 버-- 가-- 것 같--.
m------ b------- g------- g--- g------.
+
Се плашам, дека мораме да земеме такси. 우리- 택-- 잡--- 것 같--.
u------ t--------- j--------- g--- g------.
+
Се плашам, дека немам пари кај себе. 저는 돈- 더 이- 없- 것 같--.
j------ d---- d-- i---- e------- g--- g------.
+