македонски » корејски   Сврзници 3


96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

+ 96 [아흔여섯]96 [aheun-yeoseos]

+ 접속사 3jeobsogsa 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
Јас станувам, штом заѕвони будилникот. 저는 자--- 울---- 일---.
j------ j------------- u--------- i--------.
+
Јас станувам уморен / уморна, штом треба да учам. 저는 공-- 하--- 피----.
j------ g--------- h------- p-------------.
+
Јас ќе престанам да работам, штом ќе бидам 60. 저는 예- 살- 되--- 일- 그-- 거--.
j------ y---- s---- d-------- i----- g-------- g------.
+
   
Кога ќе се јавите? 언제 전-- 거--?
e---- j--------- g------?
+
Штом имам еден момент време. 시간- 나----.
s------ n---------.
+
Тој ќе се јави, штом ќе има малку време. 그는 시-- 나--- 전-- 거--.
g------ s------ n------- j--------- g------.
+
   
Колку долго ќе работите? 얼마- 오- 일-- 거--?
e------ o--- i------ g------?
+
Јас ќе работам, се додека можам. 저는 일- 수 있- 한 일- 거--.
j------ i---- s- i------ h-- i---- g------.
+
Јас ќе работам, се додека сум здрав / здрава. 저는 건-- 허--- 한 일- 거--.
j------ g--------- h----------- h-- i---- g------.
+
   
Тој лежи во кревет, наместо да работи. 그는 일-- 대-- 침-- 누- 있--.
g------ i------- d------- c------- n--- i-------.
+
Таа чита весник, наместо да готви. 그녀- 요--- 대-- 신-- 읽- 있--.
g---------- y--------- d------- s--------- i----- i-------.
+
Тој седи во кафеаната, наместо да си оди дома. 그는 집- 가- 대-- 술-- 있--.
g------ j---- g----- d------- s------- i-------.
+
   
Колку што знам, тој живее овде. 제가 아- 바--- 그- 여- 살--.
j--- a---- b-------- g------ y---- s------.
+
Колку што знам, неговата сопруга е болна. 제가 아- 바--- 그- 아-- 아--.
j--- a---- b-------- g---- a------- a----.
+
Колку што знам, тој е невработен. 제가 아- 바--- 그- 실----.
j--- a---- b-------- g------ s------------.
+
   
Јас се успав, инаку ќе дојдев навреме. 저는 늦-- 잤--- 안 그--- 제 시-- 왔- 거--.
j------ n----------- j--------- a- g-------------- j- s------ w------- g------.
+
Јас го пропуштив автобусот, инаку ќе дојдев навреме. 저는 버-- 놓---- 안 그--- 제 시-- 왔- 거--.
j------ b--------- n--------------- a- g-------------- j- s------ w------- g------.
+
Јас не го најдов патот, инаку ќе дојдев навреме. 저는 길- 잃---- 안 그--- 제 시-- 왔- 거--.
j------ g------ i------------- a- g-------------- j- s------ w------- g------.
+