Nederlands » Albanees   Ontkenning 2


65 [vijfenzestig]

Ontkenning 2

-

+ 65 [gjashtёdhjetёepesё]

+ Mohore 2

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Is de ring duur? A ё---- e s-------- u----? +
Nee, hij kost maar honderd euro. Jo- k------ v---- n------ e---. +
Maar ik heb er maar vijftig. Po- u-- k-- v---- p---------. +
   
Ben je al klaar? A j- g---? +
Nee, nog niet. Jo- a---- j-. +
Maar ik ben zo klaar. Po- d- t- j-- g--- t--- s-----. +
   
Wil je nog soep? A d- p------ s---? +
Nee, ik wil er geen meer. Jo- n-- d-- m-. +
Maar nog wel een ijsje. Po- n-- a-------. +
   
Woon je hier al lang? A k--- s---- q- b----- k---? +
Nee, pas een maand. Jo- v---- n-- m---. +
Maar ik ken al veel mensen. Po- n--- s---- n----- t-----. +
   
Ga je morgen naar huis? A d- t- n----- p-- n- s----- n----? +
Nee, pas in het weekend. Jo- n- f-------. +
Maar ik kom zondag al terug. Po- d- t- k------ t- d-----. +
   
Is je dochter al volwassen? A t- ё---- r----- v----? +
Nee, ze is pas zeventien. Jo- ё---- v---- s-------------- v---. +
Maar ze heeft al een vriend. Po- k- t----- n-- s---. +
   

Wat woorden ons vertellen

Wereldwijd zijn er miljoenen boeken Het is nog onbekend hoeveel boeken er tot vandaag de dag zijn geschreven. In deze boeken worden heel veel kennis opgeslagen. Als we ze allemaal konden lezen, wisten we veel over het leven. Omdat boeken ons laten zien hoe onze wereld aan het veranderen is. Ieder tijdperk heeft zijn eigen boeken. Daarin kunnen we zien wat voor de mensen belangrijk is. Helaas kan niemand alle boeken lezen. Maar de moderne technologie kan ons helpen om de boeken te onderzoeken. Door het digitaliseren kunnen boeken als data worden opgeslagen. Daarna kan men de inhoud analyseren. Taalkundigen zien dan of onze taal gaat veranderen. Nog interessanter is het om de frequentie van woorden te tellen.

Daardoor kunnen ze het belang van bepaalde dingen herkennen. Wetenschappers hebben meer dan 5 miljoen boeken onderzocht. Dit waren boeken van de afgelopen vijf eeuwen. Er werden in totaal ongeveer 500 miljard woorden geanalyseerd. De frequentie van de woorden laat zien hoe mensen toen en nu leefden. In de taal weerspiegelen zich ideeën en trends. Het woord mannen heeft bijvoorbeeld zijn belang verloren. Tegenwoordig wordt het minder vaak gebruikt dan voorheen. De frequentie van het woord vrouwen is echter aanzienlijk toegenomen. Zelfs wat we graag eten kan in woorden gezien worden. In de jaren '50 was het woord roomijs van groot belang. Daarna werden de woorden pizza en pasta modieus. Sinds een aantal jaren domineert het begrip Sushi . Voor alle taalliefhebbers is er goed nieuws ... Onze taal krijgt er elk jaar meer woorden bij!
Raad de taal!
_______ is één van de geplande talen. Geplande talen worden bewust ontworpen en ontwikkeld, ze volgen ook een duidelijk plan. Hierbij worden elementen uit verschillende talen gemengd. Zo kunnen geplande talen door zoveel mogelijk mensen worden geleerd. _______ werd voor het eerst in 1887 geïntroduceerd in Warschau. De oprichter was dokter Ludwik L. Zamenhof (pseudoniem: Dr. _______, de hoper). Hij zag communicatieproblemen die de belangrijkste oorzaak voor onvrede was.

Daarom wilde hij een neutrale en verenigde taal creëren. Tegenwoordig is _______ de meest populaire geplande taal ter wereld. Ze verbinden zich ook met doelen, zoals tolerantie en mensenrechten. _______ wordt sterk beïnvloed door het Indo-Europees. Het meerderheid van de woordenschat is van Romeinse oorsprong. De taal wordt nu in meer dan 120 landen door mensen gesproken. Zij ontmoeten elkaar regelmatig bij verenigingen en op internationale conferenties. Leer _______ en vindt nieuwe vrienden!