български » английски UK   Работа


55 [петдесет и пет]

Работа

-

+ 55 [fifty-five]

+ Working

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Какъв / каква сте по професия? Wh-- d- y-- d- f-- a l-----? +
Мъжът ми е лекар по професия. My h------ i- a d-----. +
Аз работя на половин ден като медицинска сестра. I w--- a- a n---- p--------. +
   
Скоро ще получаваме пенсия. We w--- s--- r------ o-- p------. +
А данъците са високи. Bu- t---- a-- h---. +
И здравната осигуровка е висока. An- h----- i-------- i- e--------. +
   
Какъв / каква искаш да станеш? Wh-- w---- y-- l--- t- b----- s--- d--? +
Бих искал / искала да стана инженер. I w---- l--- t- b----- a- e-------. +
Искам да следвам в университета. I w--- t- g- t- c------. +
   
Аз съм практикант. I a- a- i-----. +
Аз не печеля много. I d- n-- e--- m---. +
Аз съм на практика в чужбина. I a- d---- a- i--------- a-----. +
   
Това е моят шеф. Th-- i- m- b---. +
Аз имам приятни колеги. I h--- n--- c---------. +
На обяд винаги ходим в стола. We a----- g- t- t-- c-------- a- n---. +
   
Аз си търся работно място. I a- l------ f-- a j--. +
Вече една година съм безработен. I h--- a------ b--- u--------- f-- a y---. +
В тази страна има много безработни. Th--- a-- t-- m--- u--------- p----- i- t--- c------. +
   

Паметта се нуждае от реч

Повечето хора помнят първия си учебен ден. Обаче не могат да си спомнят това, което е било преди това. Нямаме почти никакви спомени от първите години на живота си. Но защо е така? Защо не можем да си спомним преживяванията, които сме имали като бебета? Причината се крие в нашето развитие. Речта и паметта се развиват по едно и също време. И за да си спомни нещо, на човек му трябва реч. Т.е. той трябва да има думи за това, което преживява. Учените са провели различни изследвания с деца. По този начин, те направили интересно откритие. Веднага след като децата се научат да говорят, те забравят всичко, което ебило преди. Следователно началото на речта е също и началото на паметта.

Децата научават много в първите три години от живота си. Те преживяват нови неща всеки ден. В тази възраст също са натрупали множество важни опитности. Въпреки това, всичко изчезва. Психолозите наричат това явление инфантилна амнезия. Само нещата, които децата могат да назоват остават. Автобиографичната памет запазва личните преживявания. Тя функционира като дневник. Всичко, което е важно в живота ни, се записва в него. По този начин, автобиографичната памет представлява нашата идентичност. Но нейното развитие зависи от изучаването на родния език. А ние можем да активираме своята памет само чрез речта си. Нещата, които сме научили като бебета не са съвсем изчезнали, разбира се. Те се съхраняват някъде в мозъка ни. Ние просто не можем да ги извикаме вече... - колко жалко, нали?
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!