српски » енглески UK   У возу


34 [тридесет и четири]

У возу

-

+ 34 [thirty-four]

+ On the train

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Да ли je то воз за Берлин? Is t--- t-- t---- t- B-----? +
Када креће воз? Wh-- d--- t-- t---- l----? +
Када стиже воз у Берлин? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- B-----? +
   
Извините, смем ли проћи? Ex---- m-- m-- I p---? +
Мислим да је то моје место. I t---- t--- i- m- s---. +
Мислим да седите на мом месту. I t---- y----- s------ i- m- s---. +
   
Где су кола за спавање? Wh--- i- t-- s------? +
Кола за спавање су на крају воза. Th- s------ i- a- t-- e-- o- t-- t----. +
А где је вагон за ручавање? – На почетку. An- w---- i- t-- d----- c--? – A- t-- f----. +
   
Могу ли спавати доле? Ca- I s---- b----? +
Могу ли спавати у средини? Ca- I s---- i- t-- m-----? +
Могу ли спавати горе? Ca- I s---- a- t-- t--? +
   
Када смо на граници? Wh-- w--- w- g-- t- t-- b-----? +
Колико траје вожња до Берлина? Ho- l--- d--- t-- j------ t- B----- t---? +
Да ли воз касни? Is t-- t---- d------? +
   
Имате ли нешто за читати? Do y-- h--- s-------- t- r---? +
Може ли се овде добити нешто за јести и пити? Ca- o-- g-- s-------- t- e-- a-- t- d---- h---? +
Да ли бисте ме молим пробудили у 7 часова? Co--- y-- p----- w--- m- u- a- 7 o------? +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Бебе читају са усана!

Кад бебе уче да говоре, усредсређују се на уста родитеља. Ово су установили психолози за развој. Бебе почињу да читају са усана отприлике са шест месеци. Овако уче како морају да обликују уста да би производили звуке. Са годину дана су бебе већ у стању да разумеју неколике речи. Тек од тада оне почињу да људима опет гледају у очи. Чинећи то, долазе до многих важних информација. Гледајући родитеље у очи, могу знати да ли су ови срећни или тужни. На овај начин се упознавају са светом емоција. Занимљива ситуација настаје када им се неко обрати на страном језику. У том случају, бебе поново почињу да читају са усана. Тако уче како да производе стране звуке. Зато треба, када разговарате са бебом, да јој се увек директно обраћате.

Бебама је неопходан дијалог да би се правилно развијале. Посебно родитељи често понављају то што беба каже. На тај начин бебе добијају повратну информацију. Повратна информација је за њих врло важан. Само тако могу знати да их је човек разумео. Оваква потврда мотивише бебу. И зато се и даље забављају док уче да говоре. Није довољно једној беби пуштати аудио траке. Научници су доказали да бебе стварно умеју да читају са усана. У експериментима су им пуштани филмови без тона. Били су то филмови и на њиховом матерњем и на страним језицима. Филмове на матерњем језику бебе су дуже гледале. Било је очигледно да су при том биле много пажљивије. Ипак су прве речи које једна беба изговори широм света исте. “Мама” и “тата” - ове речи су лаке, без обзира о ком се јези
Одгонетните језик!
Пољски спада у западнословенске језике. То је матерњи језик за више од 45 милиона људи. Они углавном живе у Пољској и у многим земљама Источне Европе. Пољски исељеници су свој језик пренели и на друге континенте. Тако у целом свету има око 60 милиона људи који говоре _______. После руског је то слoвенски језик с највише говорника. Пољски је у уском сродству са чешким и словачким.

Модерни _______ књижевни језик се развио из различитих дијалеката. Данас скоро да нема дијалеката пошто већина Пољака користи стандардни језик. Пољска абецеда користи латинична слова и има 35 слова. Увек се наглашава предзадњи слог једне ријечи. Граматика разликује седам падежа и три рода. Скоро сваки крај речи се деклинира или конјугира. Пољски тиме не спада баш обавезно у најлакше језике… Али ускоро ће постати један од најважнијих језика Европе!