српски » енглески UK   У кући


17 [седамнаест]

У кући

-

+ 17 [seventeen]

+ Around the house

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Овде је наша кућа. Ou- h---- i- h---. +
Горе је кров. Th- r--- i- o- t--. +
Доле је подрум. Th- b------- i- b----. +
   
Иза куће је врт. Th--- i- a g----- b----- t-- h----. +
Пред кућом нема улице. Th--- i- n- s----- i- f---- o- t-- h----. +
Поред куће је дрвеће. Th--- a-- t---- n--- t- t-- h----. +
   
Овде је мој стан. My a-------- i- h---. +
Овде су кухиња и купатило. Th- k------ a-- b------- a-- h---. +
Тамо је дневна соба и спаваћа соба. Th- l----- r--- a-- b------ a-- t----. +
   
Врата куће су затворена. Th- f---- d--- i- c-----. +
Али прозори су отворени. Bu- t-- w------ a-- o---. +
Данас је вруће. It i- h-- t----. +
   
Ми идемо у дневну собу. We a-- g---- t- t-- l----- r---. +
Тамо су софа и фотеља. Th--- i- a s--- a-- a- a------- t----. +
Седните! Pl----- s-- d---! +
   
Тамо стоји мој компјутер. My c------- i- t----. +
Тамо стоји моја музичка линија. My s----- i- t----. +
Телевизор је потпуно нов. Th- T- s-- i- b---- n--. +
   

Речи и речник

Сваки језик има сопствени речник. Њега чини одређени број речи. Реч је независна лингвистичка јединица. Речи увек имају одређено значење. Тиме се разликују од гласова или слогова. Различити језици имају различити број речи. Енглески, на пример, има много речи. Могло би се рећи да је енглески светски првак у богатству речника. Енглески у данашње време има наводно преко милион речи. У Оксфордском речнику енглеског језика наилазимо на преко 600.000 речи. У кинеском, руском или шпанском има их много мање. Богатство речника једног језика такође зависи и од његове историје. Енглески језик се развијао под утицајем многих језика и култура.

Резултат тога је био да се енглески речник знатно обогатио. Чак и данас он наставља да се развија. Стручњаци сматрају да се дневно повећава за петнаест речи. Главни извор ових новитета су углавном нови медији. У ово не спадају изрази из домена науке. Само терминологија из области хемије обухвата неколико хиљада речи. У скоро сваком језику се краће речи употребљавају радије од оних дугачких. Просечан човек употрбљава веома мали број речи. Отуда и разликујемо активно и пасивно богатство речника, односно активни и пасивни речник. Пасивно богатство чине речи које разумемо. Али, ове речи или уопште не употребљавамо или их употребљавамо врло ретко. Активни речник састоји се од речи које редовно употребљавамо. У једноставном разговору или за писање једноставнијих текстова довољан је мали број речи. У енглеском језику је за ово неопходно око четири стотине речи и четрдесетак глагола. Зато се немојте бринути ако је Ваш речник ограничен!
Одгонетните језик!
Хебрејски спада у породицу афроазијатских језика. У блиском је сродству с арапским и арамејским. За 5 милиона људи је _______ матерњи језик. Савремени _______ је, међутим, вештачки створен језик… Основа за његово стварање је био већ пуно времена пре изумрли старо_______. Лексички фонд и граматика су деломице преузети и из других језика. Тако је старо_______ свјесно преобликован у модеран стандардни језик.

Овај циљано преобликовање језика је јединствено у свету. Хебрејски систем знакова се састоји од консонантског писма. То значи да се вокали у правилу не пишу. За њих нема властитих слова. Хебрејски се чита здесна налево. Његови знакови потичу из традиције дуге 3000 година. Ко учи _______, истовремено упознаје и део светске историје. Испробајте га!