српски » енглески UK   Ћаскање 2


21 [двадесет и један]

Ћаскање 2

-

+ 21 [twenty-one]

+ Small Talk 2

Кликните да видите текст:   
српскиEnglish UK
Одакле сте? Wh--- d- y-- c--- f---? +
Из Базела. Fr-- B----. +
Базел је у Швајцарској. Ba--- i- i- S----------. +
   
Могу ли да Вам представим господина Милера? Ma- I i-------- M-. M-----? +
Он је странац. He i- a f--------. +
Он говори више језика. He s----- s------ l--------. +
   
Јесте ли први пут овде? Ar- y-- h--- f-- t-- f---- t---? +
Не, био / била сам већ овде прошле године. No- I w-- h--- o--- l--- y---. +
Али само једну седмицу. On-- f-- a w---- t-----. +
   
Како Вам се допада код нас? Ho- d- y-- l--- i- h---? +
Врло добро. Људи су драги. A l--. T-- p----- a-- n---. +
И крајолик ми се такође допада. An- I l--- t-- s------- t--. +
   
Шта сте по занимању? Wh-- i- y--- p---------? +
Ја сам преводилац. I a- a t---------. +
Ја преводим књиге. I t-------- b----. +
   
Јесте ли сами овде? Ar- y-- a---- h---? +
Не, моја супруга / мој супруг је такође овде. No- m- w--- / m- h------ i- a--- h---. +
А тамо су моје двоје деце. An- t---- a-- m- t-- c-------. +
   

Романски језици

Романски језици су матерњи језици 700 милиона људи на планети. Зато романска група језика спада у најзначајније на свету. Романски језици спадају у индоевропску језичну породицу. Сви романски језици воде порекло из латинског. Ово значи да су потомци језика који се говорио у старом Риму. Основа свих романских језика био је вулгарни латински. То је латински који се говорио у познијем античком добу. Вулгарни латински се Европом ширио римским освајањима. Из њега су се касније развили романски језици и дијалекти. Сам латински је у ствари италски језик. Око петнаест језика спада у ову групу. Врло је тешко установити њихов тачан број. Често је нејасно да ли су у питању независни језици или дијалекти.

Током времена су неколики романски језици сасвим изумрли. Али су се зато развили и нови језици засновани на романским. То су креолски језици. У данашње време је шпански најраспрострањенији романски језик. Он спада у светске језике јер га говори преко 380 милиона људи. Романски језици су од великог интересовања за научнике. То је зато што је историја ове језичне групе одлично документована. Латински или римски текстови егзистирају већ 2500 година. Полазећи од ове поставке, лингвисти испитују настанак појединачних језика. На тај начин се могу истраживати правила на основи којих је неки језик настао. Многа од ових правила могу се применити и на друге језике. Граматика романских језика има сличну конструкцију. Али, најважније је да романски језици имају сличан речник. Уколико особа говори неки од романских језика, лакше ће научити други романски језик. Хвала ти, латински!
Одгонетните језик!
Јапански језик спада сигурно у најфасцинантније језике. Нарочито је писмо за пуно људи интересантно. Састоји се од кинеских знакова и два слоговна писма. За _______ су такође карактеристични многи дијалекти. Они се деломице знатно разликују између себе. Може се десити да се два говорника из различитих подручја не разумеју. Јапански поседује мелодичан акценат.

Када неку реч желимо да нагласимо, не говоримо је, значи, гласније. Мења се висина тонова. Око 130 милиона људи говори _______. Већина њих, наравно, живи у Јапану. Међутим, и у Бразилу и Северној Америци има великих група говорника ******ског језика. То су потомци _______х исељеника. Правих говорника ******ског као другог језика има релативно мало. Али управо то би нас требало мотивисати да научимо овај узбудљиви језик!