Shqip » Kroacisht   Bёj pazar


54 [pesёdhjetёekatёr]

Bёj pazar

-

+ 54 [pedeset i četiri]

+ Kupovina

54 [pesёdhjetёekatёr]

Bёj pazar

-

54 [pedeset i četiri]

Kupovina

Kliko për të parë tekstin:   
Shqiphrvatski
Dua tё blej njё dhuratё. Že--- k----- p-----. +
Por jo shumё tё shtrenjtё. Al-- n---- p------ s----. +
Ndoshta njё çantё dore? Mo--- r---- t------? +
   
Çfarё ngjyre dёshironi? Ko-- b--- ž-----? +
Tё zezё, kafe apo tё bardhё? Cr--- s---- i-- b-----? +
Tё madhe apo tё vogёl? Ve---- i-- m---? +
   
A mund ta shikoj kёtё? Mo-- l- v------ o--? +
A ёshtё lёkurё ? Je l- o-- o- k---? +
Apo ёshtё sintetike? Il- j- o- u------- m---------? +
   
Lёkurë natyrisht. Na------ о- k---. +
Kjo ёshtё njё cilёsi goxha e mirё. To j- p------ d---- k--------. +
Çanta ёshtё me tё vёrtetё me leverdi. A c----- r---- t------ j- s------ p-------. +
   
Mё pёlqen. Sv--- m- s-. +
Po e marr. Uz-- ć- j-. +
A mund ta ndёrroj? Mo-- l- j- e--------- z---------? +
   
Sigurisht. Po----------- s-. +
Po ua paketojmё si dhuratё. Up------ ć--- j- k-- p-----. +
Atje ёshtё arka. Ta-- p---- j- b-------. +
   

Kush kupton kë?

Ka rreth 7 miliardë njerëz në botë. Të gjithë kanë një gjuhë. Fatkeqësisht nuk është gjithmonë e njëjtë. Për të folur me kombet e tjera, duhet të mësojmë gjuhë. Kjo është shpesh shumë e lodhshme. Ka gjuhë të cilat janë shumë të ngjashme. Folësit e tyre kuptohen pa zotëruar gjuhën tjetër. Ky fenomen quhet kuptueshmëri e ndërsjellë . Në këtë fenomen dallohen dy variante. Varianti i parë është kuptueshmëria e ndërsjellë gojore. Ku folësit kuptohen me njëri-tjetrin kur flasin. Gjithsesi ata nuk kuptojnë formën e shkruar të gjuhës tjetër. Kjo për shkak se gjuhët kanë forma të ndryshme të shkruara.

Një shembull janë gjuhët hindu dhe urdu. Kuptueshmëria e ndërsjellë e shkruar është varianti i dytë. Ku gjuha tjetër kuptohet në formën e saj të shkruar. Por, kur folësit flasin me njëri-tjetrin, ata kuptohen dobët. Arsyeja për këtë është shqiptimi shumë i ndryshëm. Një shembull janë gjuhët gjermanisht dhe holandisht. Gjuhët me lidhje më të ngushtë i përmbajnë të dy variantet. Kjo do të thotë se ato kuptohen në mënyrë të ndërsjellë si në formë të shkruar ashtu edhe orale. Ky është rasti i gjuhëve rusisht dhe ukrainisht ose taitisht dhe laotisht. Ekziston dhe një formë asimetrike e kuptueshmërisë së ndërsjellë. Në këtë rast, të kuptuarit e njërit prej folësve është i ndryshëm nga të kuptuarit e tjetrit. Për shembull, portugezët kuptojnë spanjisht shumë më mirë sesa spanjollët kuptojnë portugalisht. Austriakët gjithashtu i kuptojnë gjermanët më mirë se anasjelltas. Në këto shembuj shqiptimi ose dialekti është pengesë. Kush dëshiron të ketë biseda vërtet të mira, duhet të mësojë…