Shqip » Kroacisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [pedeset i osam]

+ Dijelovi tijela

Kliko për të parë tekstin:   
Shqiphrvatski
Po vizatoj njё burrё. Cr--- m-------. +
Nё fillim kokёn. Pr-- g----. +
Burri mban njё kapele. Mu------ n--- š----. +
   
Nuk i duken flokёt. Ko-- s- n- v---. +
Nuk i duken edhe veshёt. Uš- s- t------ n- v---. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Le-- s- t------ n- v---. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Cr--- o-- i u---. +
Burri kёrcen dhe qesh. Mu------ p---- i s---- s-. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Mu------ i-- d-- n--. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. On n--- š--- u r-----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. On n--- i š-- o-- v----. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Zi-- j- i h----- j-. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Ru-- s- j---. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. No-- s- t------ j---. +
Burri ёshtё prej bore. Mu------ j- o- s------. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. On n- n--- h---- i k----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Al- m-------- s- n- s------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. On j- s--------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...