Shqip » Esperanto   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [kvindek ok]

+ Korpopartoj

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipesperanto
Po vizatoj njё burrё. Mi d------- v----. +
Nё fillim kokёn. Un-- l- k----. +
Burri mban njё kapele. La v--- s------- ĉ------. +
   
Nuk i duken flokёt. La h---- n- v-------. +
Nuk i duken edhe veshёt. An--- l- o----- n- v-------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. An--- l- d---- n- v-------. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Mi d------- l- o------ k-- l- b----. +
Burri kёrcen dhe qesh. La v--- d----- k-- r----. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. La v--- h---- l----- n----. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Li p----- l---------- e- s--- m----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Li s------- a---- k------- ĉ----- s-- k---. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Vi----- k-- m--------. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. La b----- e---- m-------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. La g----- a---- e---- m-------. +
Burri ёshtё prej bore. La v--- e---- e- n---. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Li s------- n-- p--------- n-- m-------. +
Por burri nuk ka ftohtё. Se- l- v--- n- f--------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Li e---- n------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...