Libri i frazës

sq Tё dalёsh mbёmjeve   »   eo Vespere eliri

44 [dyzetёekatёr]

Tё dalёsh mbёmjeve

Tё dalёsh mbёmjeve

44 [kvardek kvar]

Vespere eliri

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Esperanto Luaj Më shumë
A ka kёtu ndonjё diskotekё? Ĉu e---- d-------- ĉ-----? Ĉu estas diskoteko ĉi-tie? 0
A ka kёtu ndonjё klub nate? Ĉu e---- n--------- ĉ-----? Ĉu estas noktoklubo ĉi-tie? 0
A ka kёtu ndonjё bar? Ĉu e---- d------- ĉ-----? Ĉu estas drinkejo ĉi-tie? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё teatёr? Ki- e---- ĉ--------- e- l- t-------? Kio estas ĉi-vespere en la teatrejo? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё kinema? Ki- e---- ĉ--------- e- l- k-----? Kio estas ĉi-vespere en la kinejo? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё televizor? Ki- e---- ĉ--------- e- l- t-------? Kio estas ĉi-vespere en la televido? 0
A ka mё bileta pёr teatёr? Ĉu a------ e---- b------ p-- l- t-------? Ĉu ankoraŭ estas biletoj por la teatrejo? 0
A ka mё bileta pёr kinema? Ĉu a------ e---- b------ p-- l- k-----? Ĉu ankoraŭ estas biletoj por la kinejo? 0
A ka mё bileta pёr ndeshjen e futbollit? Ĉu a------ e---- b------ p-- l- f------ l---? Ĉu ankoraŭ estas biletoj por la futbala ludo? 0
Dua tё ulem nё fund. Mi ŝ---- s--- t--- m--------. Mi ŝatus sidi tute malantaŭe. 0
Dua tё ulem diku nё mes. Mi ŝ---- s--- i- a-- e- l- m---. Mi ŝatus sidi ie ajn en la mezo. 0
Dua tё ulem nё fillim. Mi ŝ---- s--- t--- a-----. Mi ŝatus sidi tute antaŭe. 0
A mund tё mё rekomandoni diçka? Ĉu v- p---- i-- r-------- a- m-? Ĉu vi povas ion rekomendi al mi? 0
Kur fillon shfaqja? Ki-- l- p--------- k---------? Kiam la prezentado komenciĝos? 0
A mund tё mё gjeni njё biletё? Ĉu v- p---- h----- a- m- b------? Ĉu vi povas havigi al mi bileton? 0
A ka ndonjё fushё golfi kёtu afёr? Ĉu e---- g------ p-------? Ĉu estas golfejo proksime? 0
A ka kёtu afёr ndonjё fushё tenisi? Ĉu e---- t------- p-------? Ĉu estas tenisejo proksime? 0
A ka kёtu afёr ndonjё pishinё tё mbyllur? Ĉu e---- e----- n----- p-------? Ĉu estas enhala naĝejo proksime? 0

Gjuha malteze

Shumë evropianë që duan të përmirësojnë anglishten e tyre, udhëtojnë në Maltë. Në shtetin ishullor në jug të Evropës, anglishtja është gjuha zyrtare. Malta është e njohur për shkollat e shumta të gjuhëve. Por, kjo nuk është arsyeja pse vendi është kaq interesant për gjuhëtarët. Atyre u intereson Malta për një arsye tjetër. Republika e Maltës ka një gjuhë tjetër zyrtare: maltezisht (ose malti) Kjo gjuhë buron nga një dialekt arab. Prandaj malti është gjuha e vetme semite në Evropë. Megjithatë, sintaksa dhe fonologjia ndryshojnë nga arabishtja. Gjithashtu, maltezishtja shkruhet me shkronja latine. Sidoqoftë, alfabeti përmban disa karaktere të veçanta. Shkronjat c dhe y mungojnë plotësisht. Fjalori përmban elemente nga shumë gjuhë. Përveç fjalëve nga arabishtja, dallohen fjalët nga italishtja dhe anglishtja. Fenikasit dhe Kartagjenasit gjithashtu kanë ndikuar në gjuhë. Për disa studiues, malti është një gjuhë arabe kreole. Gjatë gjithë historisë së saj, Malta është pushtuar nga fuqi të ndryshme. Të gjithë lanë gjurmët e tyre në ishujt Malta, Gozo dhe Komino. Për një kohë të gjatë, malti ishte vetëm një zhargon vendas. Ajo mbeti gjithsesi gjuha amtare e maltezëve “të vërtetë”. E cila u transmetua gojarisht tek të tjerët. Në shekullin e 19-të, u fillua të shkruhej në këtë gjuhë. Numri i folësve sot vlerësohet të jetë rreth 330000. Që prej vitit 2004, Malta është anëtare e Bashkimit Evropian. Kjo e bën maltin një nga gjuhët zyrtare në Evropë. Për maltezët gjuha është thjesht pjesë e kulturës së tyre. Ata janë të kënaqur kur të huajt duan të mësojnë malti. Padyshim ka shkolla të mjaftueshme gjuhësore në Maltë…