Libri i frazës

sq Familja   »   eo Familio

2 [dy]

Familja

Familja

2 [du]

Familio

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Esperanto Luaj Më shumë
gjyshi la a-o la avo 0
gjyshja la a---o la avino 0
ai dhe ajo li k-- ŝi li kaj ŝi 0
babai la p---o la patro 0
nёna la p-----o la patrino 0
ai dhe ajo li k-- ŝi li kaj ŝi 0
i biri / djali la f--o la filo 0
e bija / vajza la f----o la filino 0
ai dhe ajo li k-- ŝi li kaj ŝi 0
vёllai la f---o la frato 0
motra la f-----o la fratino 0
ai dhe ajo li k-- ŝi li kaj ŝi 0
xhaxhai, daja la o---o la onklo 0
tezja, halla la o-----o la onklino 0
ai dhe ajo li k-- ŝi li kaj ŝi 0
Ne jemi njё familje. Ni e---- f------. Ni estas familio. 0
Familja nuk ёshtё e vogёl. La f------ n- e---- m--------. La familio ne estas malgranda. 0
Familja ёshtё e madhe. La f------ e---- g-----. La familio estas granda. 0

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme. Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…