Shqip » Norvegjisht   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [trettiseks]

+ Kollektivtrafikk

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [trettiseks]

Kollektivtrafikk

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipnorsk
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Hv-- e- b---------------? +
Cili autobus shkon nё qendёr? Hv----- b--- g-- t-- s------? +
Cilёn linjё duhet tё marr? Hv----- l---- m- j-- t-? +
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Må j-- b---- b---? +
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Hv-- m- j-- b----? +
Sa kushton njё biletё? Hv- k----- b--------? +
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Hv-- m---- s---- e- d-- t-- s------? +
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Du m- g- a- h--. +
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Du m- b---- b--- h--. +
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Ne--- T----- k----- o- f-- m-------. +
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Ne--- t---- k----- o- t- m-------. +
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Ne--- b--- k----- o- f----- m-------. +
   
Kur niset metroja e fundit? Nå- g-- d-- s---- T------? +
Kur niset tramvaji i fundit? Nå- g-- d-- s---- t------? +
Kur niset autobusi i fundit? Nå- g-- d-- s---- b-----? +
   
A keni njё biletё? Ha- d- b------? +
Biletё? – Jo, nuk kam. Bi-----? – N--- d-- h-- j-- i---. +
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Da m- d- b----- b--. +
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?