Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   no ville noe 2

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [syttien]

ville noe 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Norvegjisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Hv- v-- d---? Hva vil dere? 0
A doni tё luani futboll? Vi- d--- s----- f------? Vil dere spille fotball? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Vi- d--- b----- v-----? Vil dere besøke venner? 0
dua vi--e ville 0
Nuk dua tё vij vonё. Je- v-- i--- k---- f-- s---. Jeg vil ikke komme for sent. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Je- v-- i--- g- (d--). Jeg vil ikke gå (dit). 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Je- v-- g- h---. Jeg vil gå hjem. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Je- v-- b-- h-----. Jeg vil bli hjemme. 0
Dua tё rri vetёm. Je- v-- v--- a----. Jeg vil være alene. 0
Do tё rrish kёtu? Vi- d- b-- h--? Vil du bli her? 0
Do tё hash kёtu? Vi- d- s---- h--? Vil du spise her? 0
A do tё flesh kёtu? Vi- d- s--- h--? Vil du sove her? 0
A doni tё niseni nesёr? Vi- d- k---- i m-----? Vil du kjøre i morgen? 0
A do tё rrini deri nesёr? Vi- d- b-- t-- i m-----? Vil du bli til i morgen? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Vi- d- b----- r-------- i m-----? Vil du betale regningen i morgen? 0
A doni tё shkoni nё disko? Vi- d--- p- d-------? Vil dere på diskotek? 0
A do tё shkoni nё kinema? Vi- d--- p- k---? Vil dere på kino? 0
A do shkoni nё kafe? Vi- d--- p- k---? Vil dere på kafé? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?