български » английски UK   Дейности


13 [тринайсет]

Дейности

-

+ 13 [thirteen]

+ Activities

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Какво прави Марта? Wh-- d--- M----- d-? +
Тя работи в офис. Sh- w---- a- a- o-----. +
Тя работи на компютъра. Sh- w---- o- t-- c-------. +
   
Къде е Марта? Wh--- i- M-----? +
На кино. At t-- c-----. +
Тя гледа филм. Sh- i- w------- a f---. +
   
Какво прави Петер? Wh-- d--- P---- d-? +
Той следва в университета. He s------ a- t-- u---------. +
Той учи езици. He s------ l--------. +
   
Къде е Петер? Wh--- i- P----? +
В кафенето. At t-- c---. +
Той пие кафе. He i- d------- c-----. +
   
Те къде обичат да ходят? Wh--- d- t--- l--- t- g-? +
На концерт. To a c------. +
Те обичат да слушат музика. Th-- l--- t- l----- t- m----. +
   
Те къде не обичат да ходят? Wh--- d- t--- n-- l--- t- g-? +
В дискотеката. To t-- d----. +
Те не обичат да танцуват. Th-- d- n-- l--- t- d----. +
   

Креолски езици

Знаете ли, че немският език се говори в районите на Южния Тихи океан? Да, това е съвсем вярно! В някои части от Папуа-Нова Гвинея и Австралия, хората говорят на Unserdeutsch. Той е креолски език. Креолските езици се появяват в ситуации на междуезикови контакти. Т.е. когато множество различни езици се срещнат един с друг. Понастоящем много креолски езици са вече изчезнали. Но в световен план около 15 милиона души все още говорят на креолски езици. Креолските езици са винаги местни езици. Те се различават от Пиджин езиците. Пиджин езиците представляват много опростени форми на речта. Те вършат работа само за много основна комуникация. Много от креолските езици са се зародили още в колониалната епоха.

Следователно, креолските езици често са базирани на европейските езици. Една от характеристиките на креолските езици е ограниченият лексикален запас. Креолските езици имат също и своя собствена фонология. Граматиката на креолските езици е силно опростена. Сложните правила просто биват игнорирани от носителите на езика. Всеки креолски език е важен компонент от националната идентичност. В резултат на това, има голямо количество литература, написана на креолски езици. Креолските езици са особено интересни за лингвистите. Това е така, защото те нагледно показват как езиците се развиват и отмират. Така че еволюцията на езика може да бъде изследвана чрез креолските езици. Те също така доказват факта, че езиците могат да се променят и адаптират. Науката, която изследва креолските езици се нарича Креолистика или Креология. Едно от най-добре известните изречения на креолски език произхожда от Ямайка. Благодарение на Боб Марли то е станало известно по цял свят - знаете ли кое е то? То е: No woman, no cry! (= No, woman, don't cry!)
Открийте езика!
Финският е майчин език на около 5 милиона души. Той принадлежи към угро-_______те езици. Тясно свързан е с естонския и много различен от унгарския. Като уралски език той се отличава значително от индоевропейските езици. Пример за това е аглутиниращата структура на езика. Това означава, че граматичните функции се изразяват чрез прилепване на срички. Това води до образуване на дълги думи, които са типични за _______я.

Друга характерна черта на _______я език са многото гласни. Във ******ата граматика съществуват 15 падежа. При ударението е важно да се разграничават ясно дългите и късите гласни. Писменият и говоримият _______ се различават значително. В други европейски езици този феномен е по-слабо изразен. Това не прави _______я особено лесен ... Но всички правила се спазват последователно. А най-доброто на _______я език е абсолютната му логика!