български » английски UK   На гарата


33 [трийсет и три]

На гарата

-

+ 33 [thirty-three]

+ At the train station

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Кога тръгва следващият влак за Берлин? Wh-- i- t-- n--- t---- t- B-----? +
Кога тръгва следващият влак за Париж? Wh-- i- t-- n--- t---- t- P----? +
Кога тръгва следващият влак за Лондон? Wh-- i- t-- n--- t---- t- L-----? +
   
В колко часа тръгва влакът за Варшава? Wh-- d--- t-- t---- f-- W----- l----? +
В колко часа тръгва влакът за Стокхолм? Wh-- d--- t-- t---- f-- S-------- l----? +
В колко часа тръгва влакът за Будапеща? Wh-- d--- t-- t---- f-- B------- l----? +
   
Бих искал / искала един билет за Мадрид. I’- l--- a t----- t- M-----. +
Бих искал / искала един билет за Прага. I’- l--- a t----- t- P-----. +
Бих искал / искала един билет за Берн. I’- l--- a t----- t- B---. +
   
Кога пристига влакът във Виена? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- V-----? +
Кога пристига влакът в Москва? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- M-----? +
Кога пристига влакът в Амстердам? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- A--------? +
   
Трябва ли да се прекачвам? Do I h--- t- c----- t-----? +
От кой коловоз тръгва влакът? Fr-- w---- p------- d--- t-- t---- l----? +
Има ли спален вагон във влака? Do-- t-- t---- h--- s-------? +
   
Бих искал / искала билет само за отиване до Брюксел. I’- l--- a o------ t----- t- B-------. +
Бих искал / искала билет само за връщане до Копенхаген. I’- l--- a r----- t----- t- C---------. +
Колко струва място в спалния вагон? Wh-- d--- a b---- i- t-- s------ c---? +
   

Езикови промени

Светът, в който живеем, се променя всеки ден. В резултат на това, нашият език никога не може да бъде в застой. Той продължава да се развива с нас и затова е динамичен. Тази промяна може да засегне всички области на един език. Това означава, че може да засегне различни негови аспекти. Фонологичните промени засягат звуковата система на езика. При семантичните промени се изменят значенията на думите. Лексикалните промени са свързани с промени в речниковия фонд. Граматичните промени изменят граматичните структури. Причините за езиковите промени са разнообразни. Често съществуват икономически причини. Ораторите или писателите искат да спестят време и усилия. Когато случаят е такъв, те опростяват своята реч.

Иновациите също могат да насърчават промени в езика. Такъв е случаят, например, когато се изобретяват нови неща. Тези неща се нуждаят от имена, и така се появяват нови думи. Езиковите промени обикновено не са планирани. Те са естествен процес и често се случват автоматично. Но говорещите също могат да варират езика си съвсем съзнателно. Те правят това, когато искат да постигнат определен ефект. Влиянието на чуждите езици също така насърчава езиковите промени. Това е особено очевидно във времена на глобализация. Английският език влияе на другите езици повече от всеки друг. Можете да намерите английски думи в почти всеки език. Те се наричат англицизми. Езиковите промени са били критикувани или възприемани като заплаха от най-древни времена. В същото време, промените на езика са положителен знак. Защото те доказват следния факт: Нашият език е жив - точно като нас!
Открийте езика!
Персийският принадлежи към иранските езици. Говори се главно в Иран, Афганистан и Таджикистан. Но и в други страни той е важен език. Към тях спадат Узбекистан, Туркменистан, Бахрейн, Ирак и Индия. За около 70 милиона души _______ят е майчин език. Към тях се причисляват още 50 милиона, които го говорят като втори език. В зависимост от региона се използват различни диалекти.

В Иран техеранският диалект се счита за говоримия стандартен език. Освен това и писменият език се изучава като официален _______. Персийската знакова система е вариант на арабската азбука. В _______я няма граматичен член. Не съществува и граматичен род. В миналото _______ят е бил най-важният език за общуване в Ориента. Който започне да изучава _______, скоро ще открие една впечатляваща култура. А ******ата литература е сред най-важните в света ...