български » английски UK   Четене и писане


6 [шест]

Четене и писане

-

+ 6 [six]

+ Reading and writing

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Аз чета. I r---. +
Аз чета една буква. I r--- a l----- (c--------). +
Аз чета една дума. I r--- a w---. +
   
Аз чета едно изречение. I r--- a s-------. +
Аз чета едно писмо. I r--- a l-----. +
Аз чета една книга. I r--- a b---. +
   
Аз чета. I r---. +
Ти четеш. Yo- r---. +
Той чете. He r----. +
   
Аз пиша. I w----. +
Аз пиша една буква. I w---- a l----- (c--------). +
Аз пиша една дума. I w---- a w---. +
   
Аз пиша едно изречение. I w---- a s-------. +
Аз пиша едно писмо. I w---- a l-----. +
Аз пиша една книга. I w---- a b---. +
   
Аз пиша. I w----. +
Ти пишеш. Yo- w----. +
Той пише. He w-----. +
   

Интернационализми

Глобализацията не спира с езиците. Това се вижда от нарастващия брой на "интернационализмите" Интернационализмите са думи, които съществуват в множество езици. В тях тези думи могат да имат еднакви или близки значения. Тяхното произношение често е едно и също. Начинът на изписване на тези думи също е много близък. Разпространението на интернационализмите е интересно явление. Те не признават никакви граници. В това число географски граници. И особено - езикови граници. Съществуват думи, които хората от всички континенти разбират. Думата "хотел" е един добър пример за това. Тя съществува почти в целия свят.

Много интернационализми произлизат от науката. Техническите термини също се разпространяват бързо и глобално. Старите интернационализми произлизат от общи корени. Те са се развили от едни и същи думи. Но въпреки това, повечето интернационализми обикновено са заемки. Т.е. тези думи просто се инкорпорират в други езици. Културните кръгове играят важна роля в този процес на заемане. Всяка цивилизация има свои собствени традиции. Именно поради това не всички нови концепции могат да бъдат възприети от всички. Културните норми определят кои идеи ще пуснат корени. Някои явления се откриват само в определени части на света. Други много бързо се разпространяват по целия свят. Но чак когато се разпространят, стават познати и техните наименования. Именно това прави интернационализмите толкова вълнуващи! С откриването на нови езици, ние винаги откриваме и нови култури.
Открийте езика!
Китайският език се говори от най-много хора в света. Не съществува един единствен _______ език, по-скоро те са няколко. Всички те принадлежат към семейството на сино-тибетските езици. Общо около 1,3 милиарда души говорят _______. По-голямата част от тях живеят в Китайската народна република и в Тайван. Най-големият _______ език е книжовният _______, наричан също мандарин. Като официален език на Китайската народна република той е майчин език на 850 милиона души.

Другите _______ езици често се разглеждат като диалекти. Почти всички хора, говорещи _______, разбират мандарин. Всички ******ци имат обща писменост, която датира отпреди 4000 до 5000 години. С това ******ците имат най-дълга литературна традиция. Китайските йероглифи са по-трудни отколкото азбучните системи. Граматиката обаче се учи сравнително лесно, така че за кратко време може да се постигне напредък. Все повече хора искат да научат _______ ... Проявете смелост, _______ят ще бъде езикът на бъдещето!