македонски » канада   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

೬೧ [ಅರವತ್ತೊಂದು]
61 [Aravattondu]

ಕ್ರಮ ಸಂಖ್ಯೆಗಳು
krama saṅkhyegaḷu

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

೬೧ [ಅರವತ್ತೊಂದು]
61 [Aravattondu]

ಕ್ರಮ ಸಂಖ್ಯೆಗಳು
krama saṅkhyegaḷu

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиಕನ್ನಡ
Првиот месец е јануари. ಮೊ----- ತ----- ಜ----.
m--------- t------ j-------.
Вториот месец е февруари. ಎರ---- ತ----- ಫ-------.
E-------- t------ p---------.
Третиот месец е март. ಮೂ---- ತ----- ಮ-----
M------- t------ m--c
   
Четвртиот месец е април. ನಾ------ ತ----- ಏ------
n-------- t------ ē---l
Петтиот месец е мај. ಐದ--- ತ----- ಮ-.
a------- t------ m-.
Шесттиот месец е јуни. ಆರ--- ತ----- ಜ---
Ā------ t------ j-n
   
Шест месеци се половина година. ಆರ- ತ-------- ಎ---- ಅ--- ವ---
ā-- t---------- e----- a---- v---a
јануари, февруари, март ಜನ---- ಫ-------- ಮ-----
j-------- p---------- m--c
април, мај, јуни. ಏಪ------ ಮ-- ಜ---
ē----- m-- j-n
   
Седмиот месец е јули. ಏಳ--- ತ----- ಜ---.
ē------ t------ j----.
Осмиот месец е август. ಎಂ---- ತ----- ಆ-----
E------- t------ ā---ṭ
Деветтиот месец е септември. ಒಂ------- ತ----- ಸ---------
o---------- t------ s-------r
   
Десеттиот месец е октомври. ಹತ----- ತ----- ಅ-------
h-------- t------ a-----r
Единаесеттиот месец е ноември. ಹನ-------- ತ----- ನ------
h----------- t------ n------r
Дванаесеттиот месец е декември. ಹನ-------- ತ----- ಡ-------
h------------ t------ ḍ------r
   
Дванаесет месеци се една година. ಹನ------ ತ-------- ಎ---- ಒ--- ವ---.
h-------- t---------- e----- o--- v----.
јули, август, септември, ಜು--- ಆ------ ಸ---------
J----- ā----- s-------r
октомври, ноември, декември. ಅಕ------- ನ------- ಡ-------
a------- n-------- ḍ------r