македонски » летонски   Придавки 2


79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

79 [septiņdesmit deviņi]

Īpašības vārdi 2

79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

79 [septiņdesmit deviņi]

Īpašības vārdi 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
Облечена сум во син фустан. Ma- m----- i- z--- k-----.
Облечена сум во црвен фустан. Ma- m----- i- s------ k-----.
Облечена сум во зелен фустан. Ma- m----- i- z--- k-----.
   
Јас купувам една црна ташна. Es p---- m---- s---.
Јас купувам една кафеава ташна. Es p---- b---- s---.
Јас купувам една бела ташна. Es p---- b---- s---.
   
Ми треба нова кола. Ma- v---- j---- m-----.
Ми треба брза кола. Ma- v---- ā--- m-----.
Ми треба удобна кола. Ma- v---- ē--- m-----.
   
Таму горе живее една стара жена. Tu- a---- d---- v--- s-------.
Таму горе живее една дебела жена. Tu- a---- d---- r---- s-------.
Таму долу живее една радознала жена. Tu- l--- d---- z-------- s-------.
   
Нашите гости беа фини луѓе. Mū-- v---- b--- j---- ļ-----.
Нашите гости беа учтиви луѓе. Mū-- v---- b--- p--------- ļ-----.
Нашите гости беа интересни луѓе. Mū-- v---- b--- i---------- ļ-----.
   
Јас имам мили деца. Ma- i- m--- b----.
Но соседите имаат дрски деца. Be- k-------- i- n-------- b----.
Дали Вашите деца се мирни? Va- J--- b---- i- r----?