македонски » дански   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [seksogtres]

Possessivpronominer 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [seksogtres]

Possessivpronominer 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиdansk
јас – мој je- – m-- / m-t
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Je- k-- i--- f---- m-- n----.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Je- k-- i--- f---- m-- b-----.
   
ти – твој du – d-- / d-t
Го најде ли твојот / својот клуч? Ha- d- f----- d-- n----?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Ha- d- f----- d-- b-----?
   
тој – негов ha- – h--s
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Ve- d-- h--- h--- n---- e-?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Ve- d-- h--- h--- b----- e-?
   
таа – нејзин hu- – h----s
Нејзините пари ги нема. He---- p---- e- v--.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Og h----- k--------- e- o--- v--.
   
ние – наш vi – v---s
Нашиот дедо е болен. Vo--- m----- / f----- e- s--.
Нашата баба е здрава. Vo--- m----- / f----- e- r---.
   
вие – ваш I – j---s
Деца, каде е вашиот татко? Bø--- h--- e- j---- f--?
Деца, каде е вашата мајка? Bø--- h--- e- j---- m--?