български » словенски   аргументирам нещо 3


77 [седемдесет и седем]

аргументирам нещо 3

-

+ 77 [sedeminsedemdeset]

+ nekaj utemeljiti 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиslovenščina
Защо не ядете тортата? Za--- n- j---- t----? +
Трябва да отслабна. Mo--- s-------. +
Аз няма да я ям, защото трябва да отслабна. Ne j-- j-- k-- m---- s-------. +
   
Защо не пиете бирата? Za--- n- p----- p---? +
Трябва да шофирам. Mo--- š- v-----. +
Аз няма да я пия, защото трябва да шофирам. Ne p---- g-- k-- m---- š- v-----. +
   
Защо не пиеш кафето? Za--- n- p---- k---? +
То е студено. Mr--- j-. +
Аз няма да го пия, защото е студено. Ne p---- j-- k-- j- m----. +
   
Защо не пиеш чая? Za--- n- p---- č---? +
Нямам захар. Ni--- s--------. +
Аз няма да го пия, защото нямам захар. Ne p---- g-- k-- n---- s--------. +
   
Защо не ядете супата? Za--- n- j---- j---? +
Не съм я поръчвал / поръчвала. Ni--- j- n------(a). +
Аз няма да я ям, защото не съм я поръчвал / поръчвала. Ne j-- j-- k-- j- n---- n------(a). +
   
Защо не ядете месото? Za--- n- j---- m---? +
Вегетарианец съм. Se- v------------ (v------------). +
Аз няма да го ям, защото съм вегетарианец. Ne j-- g-- k-- s-- v------------ (v------------). +
   

Жестовете помагат при изучаването на лексиката

Когато учим лексика, мозъкът ни има много работа за вършене. Той трябва да съхрани всяка нова дума. Но Вие можете да подпомогнете мозъка си в този процес. Това се постига чрез жестове. Жестовете помагат на нашата памет. Тя може да запомня думи по-добре, ако обработва и жестове в същото време. Едно проучване ясно е доказало това. Изследователите накарали участниците в експеримента да учат нови думи. Тези думи всъщност не съществували. Те били част от един изкуствен език. При изучаването на някои думи участниците в експеримента си помагали с жестове. Така да се каже, те не просто ги слушали или четяли. Чрез използването на жестове, те също имитирали и смисъла на думите.

Докато учели, била измерена мозъчната им дейност. Изследователите направили интересно откритие в този процес. Когато думите се учат с жестове, повече области от мозъка са активни. В допълнение към центъра на речта, сензомоторните области също показватактивност. Тази допълнителна мозъчна активност влияе на нашата памет. При обучението с жестове се формират сложни мрежи. Тези мрежи записват новите думи на няколко места в мозъка. По този начин новият речников запас може да бъде обработван по-ефективно. Когато искаме да използваме определени думи, мозъкът ни ги открива по-бързо. Те също се съхраняват по-добре. Важно е, обаче, жестът да е свързан с думата. Нашият мозък разпознава кога дадена дума и жест не си пасват. Новите открития могат да доведат до нови методи на преподаване. Хората, които знаят малко за езиците често учат бавно. Може би те ще учат по-лесно, ако имитират думите физически...
Открийте езика!
Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори _______. Общо около 12 милиона души говорят или разбират _______. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток.

Важно е да се знае, че _______ят език не е диалект на испанския. Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в _______я наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите _______ са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на _______я. Учете _______, езикът има бъдеще!