Shqip » Indonezisht   Pastrim shtёpie


18 [tetёmbёdhjetё]

Pastrim shtёpie

-

+ 18 [delapan belas]

+ Membersihkan rumah

18 [tetёmbёdhjetё]

Pastrim shtёpie

-

18 [delapan belas]

Membersihkan rumah

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipbahasa Indonesia
Sot ёshtё e shtunё. Ha-- i-- h--- S----. +
Sot kemi kohё. Ka-- p---- w---- p--- h--- i--. +
Sot pastrojmё shtёpinё. Ha-- i-- k--- m----------- r----. +
   
Unё pastroj banjon. Sa-- m----------- k---- m----. +
Burri im lan makinёn. Su--- s--- m------ m----. +
Fёmijёt lajnё biçikletat. An------- m----------- s-----. +
   
Gjyshja ujit lulet. Ne--- m------- b----. +
Fёmij ёt pastrojnё dhomёn. An------- m---------- k---- t---- m-----. +
Burri im pastron tavolinёn e shkrimit. Su--- s--- m---------- m--- k-------. +
   
Fus rrobat nё lavatriçe. Sa-- m--------- c----- k- d---- m---- c---. +
Var rrobat. Sa-- m---------- b--- y--- b--- d-----. +
Hekuros rrobat. Sa-- m--------- b---. +
   
Dritaret janё tё pista. Je------------- i-- k----. +
Dyshemeja ёshtё e pistё. La---- i-- k----. +
Enёt janë të palara. Pi---- d-- g---- i-- k----. +
   
Kush i lan dritaret? Si--- y--- m----------- j------? +
Kush e merr pluhurin? Si--- y--- m------- d---? +
Kush i lan enёt? Si--- y--- m------ p----- d-- g----? +
   

Të mësuarit e hershëm

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në ditët e sotme. Kjo vlen edhe për jetën profesionale. Prandaj, numri i njerëzve që mësojnë gjuhë të huaja po rritet. Shumë prindër dëshirojnë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhë. Është më mirë në moshë të re. Tashmë ka shumë shkolla fillore ndërkombëtare në të gjithë botën. Kopshtet e fëmijëve me arsim shumëgjuhësh po bëhen gjithnjë e më popullorë. Ka shumë përparësi fillimi i mësimit kaq herët. Kjo ka të bëjë me zhvillimin e trurit tonë. Deri në moshën 4 vjeçare, truri ynë formon strukturat gjuhësore. Këto rrjete nervore na ndihmojnë të mësojmë. Në një moshë më të vonshme, strukturat e reja nuk formohen aq mirë. Fëmijët me moshë më të madhe dhe të rriturit i mësojnë gjuhët më vështirë.

Prandaj ne duhet të promovojmë në mënyrë aktive zhvillimin e hershëm të trurit tonë. Me pak fjalë: sa më i ri, aq më mirë. Por, ka edhe njerëz që kritikojnë mësimin e hershëm. Ata mendojnë se polilingualizmi është mbingarkesë për fëmijët e vegjël. Përveç kësaj, ekziston frika se ata nuk do të mësojnë asnjë gjuhë ashtu si duhet. Megjithatë, nga pikëpamja shkencore, këto dyshime janë të pabazuara. Shumica e gjuhëtarëve dhe neuropsikologëve janë optimistë. Studimet e tyre mbi këtë çështje kanë dhënë rezultate pozitive. Fëmijët zakonisht argëtohen gjatë mësimit të gjuhëve. Dhe: Nëse fëmijët mësojnë gjuhë, ata gjithashtu mendojnë për gjuhët. Prandaj, duke mësuar gjuhë të huaja ata njihen me gjuhën e tyre amtare. Ata do të përfitojnë nga njohuritë e gjuhëve gjatë gjithë jetës së tyre. Ndoshta është më mirë të fillojnë me gjuhë më të vështira. Sepse truri i fëmijëve mëson shpejt dhe në mënyrë intuitive. Për të është njësoj të regjistrojë hello, ciao dhe néih hóu !