Shqip » Turqisht   Nё restorant 4


32 [tridhjetёedy]

Nё restorant 4

-

+ 32 [otuz iki]

+ Restoranda 4

32 [tridhjetёedy]

Nё restorant 4

-

32 [otuz iki]

Restoranda 4

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipTürkçe
Patate tё skuqura me Ketchup. Ke------ b-- p------ k---------. +
Dhe dy herё me majonezё. Ve i-- t--- d- m--------. +
Dhe tre herё salçiçe me musardё. Ve ü- t--- d- h------- s----. +
   
Çfarё perimesh keni? Ne t-- s----------- v--? +
A keni fasule? Fa-------- v-- m-? +
A keni lulelakёr? Ka------------ v-- m-? +
   
Unё ha misёr me qejf. Mı--- y----- s------. +
Unё ha kastravec me qejf. Sa------- y----- s------. +
Unё ha domate me qejf. Do----- y----- s------. +
   
Hani me qejf pras? Si- d- p----- s---- m------? +
Hani me qejf lakёr turshi? Si- d- l----- t------ s---- m------? +
Hani me qejf thjerёza? Si- d- m------- s---- m------? +
   
A i ke qejf karrotat? Se- d- h---- s---- m----? +
A ke qejf brokolit? Se- d- b------ s---- m----? +
A i ke qejf specat? Se- d- b---- s---- m----? +
   
S’mё pёlqejnё qepёt. So--- s-----. +
S’mё pёlqejnё ullinjtë. Ze---- s-----. +
S’mё pёlqejnё kёrpudhat. Ma---- s-----. +
   

Gjuhët tonale

Shumica e gjuhëve që fliten në të gjithë botën janë gjuhë tonale. Lartësia e tonit është vendimtar tek gjuhët tonale. Ai përcakton kuptimin e fjalëve ose rrokjeve. Kështu që toni është pjesë e fjalës. Shumica e gjuhëve që fliten në Azi janë gjuhë tonale. Kinezishtja, tailandishtja dhe vietmanishtja i përkasin kësaj kategorie. Gjuhë tonale ekzistojnë gjithashtu në Afrikë. Shumë gjuhë indigjene të Amerikës janë gjithashtu gjuhë tonale. Gjuhët indo-evropiane kryesisht përmbajnë vetëm elemente tonale. Kjo vlen për suedishten ose serbishten. Numri i kontrasteve tonale ndryshon në varësi të gjuhës. Ekzistojnë katër tone të ndryshme në gjuhën kineze. Prandaj rrokja ma mund të ketë katër kuptime.

Ato janë: nënë, farë kërpi, kalë dhe sharje . Interesant është fakti se gjuhët tonale ndikojnë në dëgjimin tonë. Këtë e kanë treguar studime të dëgjimit absolut. Dëgjimi absolut është aftësia për të përcaktuar saktësisht tingujt e dëgjuar. Dëgjimi absolut është shumë i rrallë në Evropë dhe në Amerikën e Veriut. Më pak se 1 në 10000 njerëz e kanë atë. Ky fakt është i ndryshëm me folësit nativë të gjuhës kineze. Ku 9 herë më shume njerëz e kanë këtë aftësi të veçantë. Të gjithë e kemi gëzuar këtë aftësi kur ishim foshnje. Ajo ka qenë e nevojshme për të mësuar të flasim saktë. Për fat të keq, shumica e njerëzve e humbasin me kalimin e kohës. Lartësia e tonit është sigurisht shumë e rëndësishme edhe në muzikë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për kulturat që flasin një gjuhë tonale. Melodia duhet ndjekur me shumë saktësi. Përndryshe një këngë e bukur dashurie bëhet një këngë e pakuptimtë!