Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   tr bir şey istemek

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [yetmiş bir]

bir şey istemek

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Turqisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Ne i-----------? Ne istiyorsunuz? 0
A doni tё luani futboll? Fu---- m- o------ i-----------? Futbol mu oynamak istiyorsunuz? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Ar--------- m- z------ e---- i-----------? Arkadaşları mı ziyaret etmek istiyorsunuz? 0
dua is----k istemek 0
Nuk dua tё vij vonё. Ge- g----- i----------. Geç gelmek istemiyorum. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Or--- g----- i----------. Oraya gitmek istemiyorum. 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Ev- g----- i--------. Eve gitmek istiyorum. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Ev-- k----- i--------. Evde kalmak istiyorum. 0
Dua tё rri vetёm. Ya---- o---- i--------. Yalnız olmak istiyorum. 0
Do tё rrish kёtu? Bu---- k----- m- i---------? Burada kalmak mı istiyorsun? 0
Do tё hash kёtu? Bu---- m- y---- y---- i---------? Burada mı yemek yemek istiyorsun? 0
A do tё flesh kёtu? Bu---- m- u----- i---------? Burada mı uyumak istiyorsun? 0
A doni tё niseni nesёr? Ya--- m- y--- ç----- i-----------? Yarın mı yola çıkmak istiyorsunuz? 0
A do tё rrini deri nesёr? Ya---- k---- k----- m- i-----------? Yarına kadar kalmak mı istiyorsunuz? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? He---- y---- m- ö----- i-----------? Hesabı yarın mı ödemek istiyorsunuz? 0
A doni tё shkoni nё disko? Di----- m- g----- i-----------? Diskoya mı gitmek istiyorsunuz? 0
A do tё shkoni nё kinema? Si------ m- g----- i-----------? Sinemaya mı gitmek istiyorsunuz? 0
A do shkoni nё kafe? Pa------- m- g----- i-----------? Pastaneye mi gitmek istiyorsunuz? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?