српски » норвешки   Зависне реченице са да 1


91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

+ 91 [nittien]

+ Bisetninger med at 1

91 [деведесет и један]

Зависне реченице са да 1

-

91 [nittien]

Bisetninger med at 1

Кликните да видите текст:   
српскиnorsk
Време ће можда сутра бити боље. Ka----- d-- b--- b---- v-- i m-----. +
Одакле знате то? Hv----- v-- d- d--? +
Ја се надам да ће бити боље. Je- h---- a- d-- b--- b----. +
   
Он долази сасвим сигурно. Ha- k----- h--- s------. +
Да ли је то сигурно? Er d-- s------? +
Знам да он долази. Je- v-- a- h-- k-----. +
   
Он ће сигурно назвати. Ha- r----- s------. +
Стварно? Vi------? +
Ја верујем да ће назвати. Je- t--- (a-) h-- r-----. +
   
Вино је сигурно старо. Vi--- e- s------ g-----. +
Знате ли то сигурно? Ve- d- d-- m-- s--------? +
Ја претпостављам да је старо. Je- a---- a- d-- e- g-----. +
   
Наш шеф добро изгледа. Sj---- v-- s-- f---- u-. +
Сматрате ли? Sy--- d-? +
Сматрам да чак врло добро изгледа. Je- s---- a- h-- s-- v----- f---- u-. +
   
Шеф сигурно има девојку. Sj---- h-- s------ e- k-------. +
Верујете ли стварно? Tr-- d- d--? +
Врло је могуће да има девојку. De- e- g--- m---- a- h-- h-- e- k-------. +
   

Шпански језик

Шпански спада у светске језике. За 380 милиона људи ово је матерњи језик. Осим тога га и многи људи говоре као страни језик. Тиме је шпански један од најважнијих светских језика. Он је такође највећи и од свих романских језика. Шпанци свој језик називају español или castellano.(еспањол/кастелано). Термин кастелано нам указује на порекло шпанскиг језика. Развио се из језика говореног у пределу Кастиље. Већина Шпанаца говорила је кастелано још у 16. веку. У данашње време се кастелано и еспањол употребљавају као синоними. Но ово може имати и политичку димензију. Шпански језик је распрострањиван освајањима и колонизацијом. Такође се говори у западној Африци и на Филипинима.

Ипак, највише људи га говори у Америци. Шпански језик доминира у централној и јужној Америци. Ипак, број људи који се служи шпанским расте и у САД. Овде га говори око 50 милиона људи. А то је много више него у самој Шпанији! Амерички шпански се разликује од европског шпанског. На разлике наилазимо и у речнику и у граматици. У Америци се, на пример, употребљава другачије прошло време. У речнику такође има пуно разлика. Неке речи су у употреби само у Америци, неке само у Шпанији. Али ни у Америци шпански није униформан језик. Постоје многе варијације шпанског. После енглеског, шпански се најчешће учи као страни језик. А може се научити релативно брзо. Шта још чекате? - ¡Vamos!
Одгонетните језик!
Румунски спада у источнороманске језике. То је матерњи језик око 28 милиона људи. Они углавном живе у Румунији и Молдавији. Румунски је такође службени језик Републике Молдавије. И у Србији и Украјини има већих заједница које говоре _______. Румунски је настао из латинског. Римљани су прије у региону око Дунава имали две провинције.

Италијански је најсроднији ******ском. Румуни зато могу у већини случајева добро разумети Италијане. Док обратно то није увек случај. Разлог је што _______ има пуно словенских речи. И на гласовни систем ******ског су утицали суседни словенски језици. У ******ској абецеди зато има неколико посебних знакова. Румунски се пише како се изговара. И још увек има пуно сличности са старим латинским структурама… Али управо то чини откривање овог језика тако узбудљив!