Разговорник

Редни броеви   »   Kelintiniai skaitvardžiai

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

Редни броеви

61 [šešiasdešimt vienas]

+

Kelintiniai skaitvardžiai

Можете да кликнете на секое празно место за да го видите текстот или:   

македонски литвански Пушти Повеќе
Првиот месец е јануари. Pi---- (i-) m---- y-- s-----. Pirmas (is) mėnuo yra sausis. 0 +
Вториот месец е февруари. An---- (i-) m---- y-- v------. Antras (is) mėnuo yra vasaris. 0 +
Третиот месец е март. Tr----- (i-) m---- y-- k----. Trečias (is) mėnuo yra kovas. 0 +
     
Четвртиот месец е април. Ke------- (i-) m---- y-- b-------. Ketvirtas (is) mėnuo yra balandis. 0 +
Петтиот месец е мај. Pe----- (i-) m---- y-- g-----. Penktas (is) mėnuo yra gegužė. 0 +
Шесттиот месец е јуни. Še---- (i-) m---- y-- b-------. Šeštas (is) mėnuo yra birželis. 0 +
     
Шест месеци се половина година. Še-- m------- y-- p--- m---. Šeši mėnesiai yra pusė metų. 0 +
јануари, февруари, март Sa----- v------- k----, Sausis, vasaris, kovas, 0 +
април, мај, јуни. ba------- g----- i- b-------. balandis, gegužė ir birželis. 0 +
     
Седмиот месец е јули. Se------- (i-) m---- y-- l----. Septintas (is) mėnuo yra liepa. 0 +
Осмиот месец е август. Aš------ (i-) m---- y-- r--------. Aštuntas (is) mėnuo yra rugpjūtis. 0 +
Деветтиот месец е септември. De------ (i-) m---- y-- r-------. Devintas (is) mėnuo yra rugsėjis. 0 +
     
Десеттиот месец е октомври. De------ (i-) m---- y-- s-----. Dešimtas (is) mėnuo yra spalis. 0 +
Единаесеттиот месец е ноември. Vi---------- (i-) m---- y-- l--------. Vienuoliktas (is) mėnuo yra lapkritis. 0 +
Дванаесеттиот месец е декември. Dv------- (i-) m---- y-- g------. Dvyliktas (is) mėnuo yra gruodis. 0 +
     
Дванаесет месеци се една година. Dv----- m------ y-- m----. Dvylika mėnesių yra metai. 0 +
јули, август, септември, Li---- r--------- r-------, Liepa, rugpjūtis, rugsėjis, 0 +
октомври, ноември, декември. sp----- l--------- g------. spalis, lapkritis, gruodis. 0 +