Разговорник

Ориентирање   »   Orientavimasis

41 [четириесет и еден]

Ориентирање

Ориентирање

41 [keturiasdešimt vienas]

+

Orientavimasis

Можете да кликнете на секое празно место за да го видите текстот или:   

македонски литвански Пушти Повеќе
Каде е бирото за информации за туристи? Ku- y-- u---------- t------? Kur yra užsieniečių tarnyba? 0 +
Имате ли за мене една карта на градот? Ar t----- m-- m----- p----? Ar turite man miesto planą? 0 +
Може ли овде да се резервира една хотелска соба? Ar č-- g----- u------- v-------? Ar čia galima užsakyti viešbutį? 0 +
     
Каде е стариот дел од градот? Ku- y-- s----------? Kur yra senamiestis? 0 +
Каде е катедралата? Ku- y-- k------? Kur yra katedra? 0 +
Каде е музејот? Ku- y-- m-------? Kur yra muziejus? 0 +
     
Каде може да се купат поштенски марки? Ku- g----- n--------- p---- ž-----? Kur galima nusipirkti pašto ženklų? 0 +
Каде може да се купи цвеќе? Ku- g----- n--------- g----? Kur galima nusipirkti gėlių? 0 +
Каде може да се купат возни карти? Ku- g----- n--------- (a-------- t---------) b------? Kur galima nusipirkti (autobuso, troleibuso) bilietų? 0 +
     
Каде е пристаништето? Ku- y-- u-----? Kur yra uostas? 0 +
Каде е пазарот? Ku- y-- t-----? Kur yra turgus? 0 +
Каде е замокот? Ku- y-- p----? Kur yra pilis? 0 +
     
Кога започнува обиколката? Ka-- p-------- e---------? Kada prasideda ekskursija? 0 +
Кога завршува обиколката? Ka-- b------- e---------? Kada baigiasi ekskursija? 0 +
Колку долго трае обиколката? Ki-- t----- e---------? Kiek trunka ekskursija? 0 +
     
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува германски. No------ e---------- v------ k---- k---- v-------. Norėčiau ekskursijos vadovo, kuris kalba vokiškai. 0 +
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува италијански. No------ e---------- v------ k---- k---- i--------. Norėčiau ekskursijos vadovo, kuris kalba itališkai. 0 +
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува француски. No------ e---------- v------ k---- k---- p-----------. Norėčiau ekskursijos vadovo, kuris kalba prancūziškai. 0 +