Разговорник

Во воз   »   Traukinyje

34 [триесет и четири]

Во воз

Во воз

34 [trisdešimt keturi]

+

Traukinyje

Можете да кликнете на секое празно место за да го видите текстот или:   

македонски литвански Пушти Повеќе
Дали ова е возот за Берлин? Ar t-- t-------- į B------? Ar tai traukinys į Berlyną? 0 +
Кога тргнува возот? Ka-- t-------- i-------? Kada traukinys išvyksta? 0 +
Кога пристигнува возот во Берлин? Ka-- t-------- a------- į B------? Kada traukinys atvyksta į Berlyną? 0 +
     
Простете, смеам ли да поминам? At--------- a- g---- p------? Atsiprašau, ar galiu praeiti? 0 +
Мислам дека ова е моето место. (A-) m----- k-- t-- m--- v----. (Aš) manau, kad tai mano vieta. 0 +
Мислам дека Вие седите на моето место. (A-) m----- k-- (j--) s----- m--- v------. (Aš) manau, kad (jūs) sėdite mano vietoje. 0 +
     
Каде е вагонот за спиење? Ku- y-- m--------- v------? Kur yra miegamasis vagonas? 0 +
Вагонот за спиење е на крајот од возот. Mi-------- v------ y-- t-------- g---. Miegamasis vagonas yra traukinio gale. 0 +
А каде е вагонот за јадење? – На почетокот. O k-- y-- v-----------------? — P-------. O kur yra vagonas-restoranas? — Priekyje. 0 +
     
Можам ли да спијам долу? Ar g---- m------ a-------? Ar galiu miegoti apačioje? 0 +
Можам ли да спијам во средината? Ar g---- m------ v-------? Ar galiu miegoti viduryje? 0 +
Можам ли да спијам горе? Ar g---- m------ v------? Ar galiu miegoti viršuje? 0 +
     
Кога ќе бидеме на границата? Ka-- b----- p--- s-----? Kada būsime prie sienos? 0 +
Колку долго трае патувањето до Берлин? Ki-- t----- k------ į B------? Kiek trunka kelionė į Berlyną? 0 +
Дали возот доцни? Ar t-------- v------? Ar traukinys vėluoja? 0 +
     
Имате ли нешто за читање? Ar t----- k- n--- p---------? Ar turite ką nors paskaityti? 0 +
Може ли човек овде да добие нешто за јадење и за пиење? Ar č-- g----- g---- k- n--- (p-) v------ i- (a---) g----? Ar čia galima gauti ko nors (pa) valgyti ir (atsi) gerti? 0 +
Дали би ме разбудиле во 7.00 часот Ве молам? Ar g----- m--- p-------- 7 (s-------) v------? Ar galite mane pažadinti 7 (septintą) valandą? 0 +