македонски » естонски   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [kuuskümmend kuus]

Omastavad asesõnad 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [kuuskümmend kuus]

Omastavad asesõnad 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиeesti
јас – мој mi-- – m--u
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Ma e- l--- o-- v----.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Ma e- l--- o-- s----------.
   
ти – твој si-- – s--u
Го најде ли твојот / својот клуч? Le----- s- o-- v----?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Le----- s- o-- s----------?
   
тој – негов te-- – t--a
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Te-- s-- k-- t- v--- o-?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Te-- s-- k-- t- s--------- o-?
   
таа – нејзин te-- – t--a
Нејзините пари ги нема. Ta r--- o- k------.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Ja t- k----------- o- k- k------.
   
ние – наш me-- – m--e
Нашиот дедо е болен. Me-- v------ o- h----.
Нашата баба е здрава. Me-- v------ o- t----.
   
вие – ваш te-- – t--e
Деца, каде е вашиот татко? La----- k-- o- t--- i---?
Деца, каде е вашата мајка? La----- k-- o- t--- e---?