македонски » португалски BR   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [sessenta e oito]

grande – pequeno

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [sessenta e oito]

grande – pequeno

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês BR
голем и мал gr---- e p-----o
Слонот е голем. O e------- é g-----.
Глушецот е мал. O r--- é p------.
   
темен и светол es---- e c---o
Ноќта е темна. A n---- é e-----.
Денот е светол. O d-- é c----.
   
стар и млад ve--- e j---m
Нашиот дедо е многу стар. O n---- a-- é m---- v----.
Пред 70 години беше уште млад. Há 70 a--- e-- a---- e-- j----.
   
убав и грд bo---- e f--o
Пеперутката е убава. A b-------- é b-----.
Пајакот е грд. A a----- é f---.
   
дебел и слаб / тенок go--- e m---o
Жена со 100 килограми е дебела. Um- m----- c-- 100 q----- é g----.
Маж со 50 килограми е слаб. Um h---- c-- 50 q----- é m----.
   
скап и евтин ca-- e b----o
Автомобилот е скап. O c---- é c---.
Весникот е евтин. O j----- é b-----.