Разговорник

Ориентирање   »   Orientação

41 [четириесет и еден]

Ориентирање

Ориентирање

41 [quarenta e um]

+

Orientação

Можете да кликнете на секое празно место за да го видите текстот или:   

македонски португалски (BR) Пушти Повеќе
Каде е бирото за информации за туристи? On-- é o p---- d- t------? Onde é o posto de turismo? 0 +
Имате ли за мене една карта на градот? Vo-- t-- u- m--- p--- m--? Você tem um mapa para mim? 0 +
Може ли овде да се резервира една хотелска соба? Eu p---- r------- u- q----- d- h---- a---? Eu posso reservar um quarto de hotel aqui? 0 +
     
Каде е стариот дел од градот? On-- é o c----- h--------? Onde é o centro histórico? 0 +
Каде е катедралата? On-- é a c-------? Onde é a catedral? 0 +
Каде е музејот? On-- é o m----? Onde é o museu? 0 +
     
Каде може да се купат поштенски марки? On-- s- p--- c------ s----? Onde se pode comprar selos? 0 +
Каде може да се купи цвеќе? On-- s- p--- c------ f-----? Onde se pode comprar flores? 0 +
Каде може да се купат возни карти? On-- s- p--- c------ p--------? Onde se pode comprar passagens? 0 +
     
Каде е пристаништето? On-- é o p----? Onde é o porto? 0 +
Каде е пазарот? On-- é o m------? Onde é o mercado? 0 +
Каде е замокот? On-- é o p------ / c------? Onde é o palácio / castelo? 0 +
     
Кога започнува обиколката? Qu---- c----- a v----- g-----? Quando começa a visita guiada? 0 +
Кога завршува обиколката? Qu---- a---- a v----- g-----? Quando acaba a visita guiada? 0 +
Колку долго трае обиколката? Qu---- t---- d----- a v----- g-----? Quanto tempo demora a visita guiada? 0 +
     
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува германски. Eu q---- u- g--- q-- f--- a-----. Eu quero um guia que fala alemão. 0 +
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува италијански. Eu q---- u- g--- q-- f--- i-------. Eu quero um guia que fala italiano. 0 +
Јас би сакал / сакала еден водач што зборува француски. Eu q---- u- g--- q-- f--- f------. Eu quero um guia que fala francês. 0 +