македонски » португалски BR   Двојни сврзници


98 [деведесет и осум]

Двојни сврзници

-

98 [noventa e oito]

Conjunções duplas

98 [деведесет и осум]

Двојни сврзници

-

98 [noventa e oito]

Conjunções duplas

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês BR
Патувањето навистина беше убаво, но премногу напорно. A v----- f-- b----- m-- m---- c--------.
Возот навистина беше точен, ама преполн. O t--- f-- p------ m-- m---- c----.
Хотелот навистина беше удобен, ама премногу скап. O h---- e-- c---------- m-- m---- c---.
   
Тој ќе го земе или автобусот или возот. El- p--- o ô----- o- o t---.
Тој ќе дојде или вечерва или утре изутрина. El- v-- h--- à n---- o- a----- d- m----.
Тој ќе живее или кај нас или во хотел. El- m--- c------- o- n- h----.
   
Таа зборува како шпански, исто така и англиски. El- f--- t---- e------- q----- i-----.
Таа живееше како во Мадрид, исто така и во Лондон. El- m---- t---- e- M----- q----- e- L------.
Таа како што ја знае Шпанија, исто така ја знае и Англија. El- c------ t---- a E------ q----- a I---------.
   
Тој не само што е глуп, туку исто така е и мрзелив. El- n-- é s- e-------- m-- t----- é p---------.
Таа не само што е убава, туку исто така е и интелигентна. El- n-- é s- b------ m-- t----- i----------.
Таа не зборува само германски, туку и француски. El- n-- f--- s- a------ m-- t----- f------.
   
Јас не умеам да свирам ниту на клавир, ниту пак на гитара. Eu n-- t--- n-- p---- n-- g-------.
Јас не умеам да танцувам ниту валцер, ниту пак самба. Eu n-- s-- d----- n-- a v---- n-- o s----.
Мене не ми се допаѓа нити операта, ниту пак балетот. Eu n-- g---- n-- d- ó---- n-- d- b-----.
   
Колку побргу работиш, толку порано ќе бидеш готов. Qu---- m--- r----- v--- t--------- m--- c--- e----- p-----.
Колку порано ќе дојдеш, толку порано можеш да си одиш. Qu---- m--- c--- v--- v---- m--- c--- p----- i- e-----.
Колку човек старее, толку човек станува поудобен. Qu---- m--- v---- s- f---- m--- c---------- s- é.