Shqip » Rumanisht   Numra rreshtorё


61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

+ 61 [şaizeci şi unu]

+ Numere ordinale

61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

61 [şaizeci şi unu]

Numere ordinale

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipromână
Muaji i parё ёshtё janari. Pr--- l--- e--- i-------. +
Muaji i dytё ёshtё shkurti. A d--- l--- e--- f--------. +
Muaji i tretё ёshtё marsi. A t---- l--- e--- m-----. +
   
Muaji i katёrt ёshtё prilli. A p---- l--- e--- a------. +
Muaji i pestё ёshtё mai. A c----- l--- e--- m--. +
Muaji i gjashtё ёshtё qershori. A ş---- l--- e--- i----. +
   
Gjashtё muaj janё njё gjysmё viti. Şa-- l--- î-------- o j------- d- a-. +
janar, shkurt, mars, ia------- f--------- m-----, +
prill, maj dhe qershor. ap------ m-- ş- i----. +
   
Muaji i shtatё ёshtё korriku. A ş----- l--- e--- i----. +
Muaji i tetё ёshtё gushti. A o--- l--- e--- a-----. +
Muaji i nёntё ёshtё shtatori. A n--- l--- e--- s---------. +
   
Muaji i dhjetё ёshtё tetori. A z---- l--- e--- o--------. +
Muaji i njёmbёdhjetё ёshtё nёntori. A u---------- l--- e--- n--------. +
Muaji i dymbёdhjetё ёshtё dhjetori. A d------------ l--- e--- d--------. +
   
Dymbёdhjetё muaj janё njё vit. Do--------- l--- î-------- u- a-. +
korrik, gusht, shtator, iu---- a------ s---------, +
tetor, nёntor dhe dhjetor. oc-------- n--------- d--------. +
   

Gjuha amtare mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme

Gjuha jonë amtare është gjuha e parë që ne mësojmë. Kjo ndodh pa vetëdije dhe ne nuk e vëmë re. Shumica e njerëzve kanë vetëm një gjuhë amtare. Gjuhët e tjera mësohen si gjuhë të huaja. Sigurisht që ka edhe njerëz që rriten me disa gjuhë. Sidoqoftë ata zakonisht i flasin këto gjuhë në nivele të ndryshme. Shpesh gjuhët përdoren në mënyra të ndryshme. Për shembull, një gjuhë flitet në punë. Tjetra përdoret në shtëpi. Sesa mirë e flasim një gjuhë varet nga disa faktorë. Kur i mësojmë në fëmijëri, zakonisht i mësojmë shumë mirë. Qendra jonë gjuhësore funksionon në mënyrë më efektive gjatë këtyre vite të jetës. Gjithashtu është e rëndësishme sesa shpesh e flasim një gjuhë.

Sa më shumë ta përdorim, aq më mirë e flasim. Studiuesit besojnë se kurrë nuk mund të flasësh dy gjuhë në të njëjtin nivel. Një gjuhë mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme. Eksperimentet duket se e konfirmojnë këtë hipotezë. Persona të ndryshëm u testuan për një studim. Disa prej tyre flisnin rrjedhshëm dy gjuhë. Këto gjuhë ishin kinezisht si gjuhë amtare dhe anglisht. Gjysma tjetër e personave flisnin vetëm anglisht si gjuhë amtare. Personat e testuar duhej të zgjidhnin detyra të thjeshta në anglisht. Gjatë këtij procesi u mat aktiviteti i trurit. U vunë re ndryshime në trurin e personave të testuar! Tek personat disa gjuhësh, një zonë e caktuar e trurit ishte veçanërisht aktive. Personat një gjuhësh nuk shfaqën aktivitet në këtë zonë. Të dy grupet i zgjidhën detyrat njësoj shpejt dhe saktë. Megjithatë, kinezët përkthenin gjithçka në gjuhën e tyre amtare…