български » черкески   Минало време 3


83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

+ 83 [тIокIиплIырэ щырэ]83 [tIokIiplIyrje shhyrje]

+ БлэкIыгъэ шъуашэр 3BljekIygje shuashjer 3

83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

83 [тIокIиплIырэ щырэ]
83 [tIokIiplIyrje shhyrje]

БлэкIыгъэ шъуашэр 3
BljekIygje shuashjer 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиадыгабзэ
звъня / обаждам се по телефона те---------- г------
t------------ g--------n
+
Аз звънях по телефона. Сэ т----------- с-------.
S-- t------------ s------.
+
Говорих по телефона през цялото време. Сэ р---- т----------- с------------.
S-- r----- t------------ s----------------.
+
   
Питам кI-------
k----------n
+
Аз питах. Сэ с-----------.
S-- s------------.
+
Аз постоянно питах. Сэ р---- с--------------.
S-- r----- s------------------.
+
   
Разказвам къ------
k-------n
+
Аз разказвах. Сэ к---------.
S-- k--------.
+
Аз разказах цялата история. Сэ к------- з---- к---------.
S-- k------- z------ k--------.
+
   
Уча зэ-------
z----------n
+
Аз учих. Сэ з-----------.
S-- z-------------.
+
Аз учих цяла вечер. Сэ п----- р---- з-----------.
S-- p------- r---- z-------------.
+
   
Работя Iо- ш--- / л-----
I-- s----- / l-------n
+
Аз работих. Сэ I-- с------.
S-- I-- s-------.
+
Аз работих цял ден. Сэ м--- р---- I-- с------
S-- m----- r---- I-- s------e
+
   
Ям шх--
s----n
+
Аз ядох. Сэ с------.
S-- s------.
+
Аз изядох всичката храна. Сэ з------ с------.
S-- z-------- s-------.
+
   

Историята на лингвистиката

Езиците винаги са очаровали човечеството. Следователно историята на лингвистиката е много дълга. Лингвистика е системното изучаване на езика. Още преди хиляди години хората са размишлявали върху езика. По този начин различните култури разработили различни системи. В резултат на това се появили различни описания на езиците. Днешната лингвистика се основава най-вече на древни теории. Много традиции са установени в Гърция, в частност. Най-старата известна разработка за езика е от Индия, обаче. Тя е написана преди 3000 години от граматика Сакатаяна. В древни времена, философи като Платон са се занимавали с езиците. По-късно римските автори доразвили своите теории. През 8-ми век арабите също разработили свои собствени традиции.

Дори още тогава, техните произведения демонстрират точни описания на арабския език. В днешно време хората особено се вълнуват от въпроса за произхода на езиците. Учените силно се интересуват от историята на езика. През 18-ти век, хората започнали да сравняват езиците помежду им. Те искали да разберат как езиците се развиват. По-късно се концентрирали върху езиците като система. Въпросът за това как езиците функционират бил фокусна точка за тях. Днес в рамките на лингвистиката съществуват голям брой философски школи. Много нови дисциплини са разработени от петдесетте години насам. Те са отчасти силно повлияни от други науки. Примери за това са психолингвистиката и междукултурното общуване. По-новите лингвистични философски школи са много специализирани. Един пример за това е феминистката лингвистика. Така че историята на лингвистиката продължава... Докато има езици , човек ще ги размишлява върху тях!
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.