български » португалски BR   Вечерна разходка


44 [четирийсет и четири]

Вечерна разходка

-

+ 44 [quarenta e quatro]

+ Sair à noite

44 [четирийсет и четири]

Вечерна разходка

-

44 [quarenta e quatro]

Sair à noite

Натисни, за да видиш текста:   
българскиportuguês BR
Има ли тук дискотека? Te- u-- d-------- a---? +
Има ли тук нощен клуб? Te- u- c---- n------ a---? +
Има ли тук кръчма? Te- u- b-- a---? +
   
Какво се играе тази вечер в театъра? O q-- h- h--- à n---- n- t-----? +
Какъв филм дават тази вечер в киното? O q-- h- h--- à n---- n- c-----? +
Какво има тази вечер по телевизията? O q-- h- h--- à n---- n- t--------? +
   
Има ли още билети за театъра? Ai--- t-- i-------- p--- o t-----? +
Има ли още билети за киното? Ai--- t-- i-------- p--- o c-----? +
Има ли още билети за футболния мач? Ai--- t-- i-------- p--- o j--- d- f------? +
   
Бих искал / искала да седя най-отзад. Eu q---- m- s----- a----. +
Бих искал / искала да седя някъде в средата. Eu q---- m- s----- n-- l---- n- m---. +
Бих искал / искала да седя най-отпред. Eu q---- m- s----- à f-----. +
   
Можете ли да ми препоръчате нещо? Po-- m- r--------- a----- c----? +
Кога започва представлението? Qu---- c----- o e----------? +
Можете ли да ми вземете билет? Po----- a------- u- i-------? +
   
Има ли тук наблизо голф-игрище? Te- a--- p---- u- c---- d- g----? +
Има ли тук наблизо игрище за тенис? Te- a--- p---- u- c---- d- t----? +
Има ли тук наблизо закрит басейн? Te- a--- p---- u-- p------ c------? +
   

Малтийският език

Много европейци, които искат да подобрят английския си език пътуват до Малта. Това е така, защото английският е официален език в европейските микродържави. И Малта е известна с многобройните си езикови училища. Но не това прави страната интересна за лингвистите. Те се интересуват от Малта по друга причина. Република Малта има и друг официален език: малтийски (или Малти). Този език се е развил от един арабски диалект. По този начин малтийският е единственият семитски език в Европа. Синтаксисът и фонологията му са различни от тези на арабския, обаче. Малтийският също се изписва с латиница. Азбуката му съдържа и няколко специални символа, обаче. И буквите С и Y напълно отсъстват. Речникът му съдържа елементи от много различни езици.

Освен арабският, други оказали му влияние езици са италианският и английският. Но финикийците и картагенците също са му повлияли. Поради това, някои изследователи третират Малти като арабски креолски език. По време на своята история, Малта е била окупирана от различни сили. Всички те оставили следите си на островите Малта, Гозо и Комино. За много дълго време, Малти бил само местен простонароден говор. Но той винаги е оставал родният език на "истинските" малтийци. Той също е бил предаван предимно устно. Хората започнали да пишат на малтийски чак през 19-ти век. Днес броят на говорещите го се оценява на около 330 000 души. Малта е член на Европейския съюз от 2004 г. насам. С това, Малти също става един от официалните европейски езици. Но за малтийците, техният език е просто част от родната култура. И те се радват, когато чужденци искат да научат Малти. Със сигурност има предостатъчни езикови училища в Малта...
Открийте езика!
Тамилският език принадлежи към дравидските езици. Той е майчин език на около 70 милиона души. Говори се основно в Южна Индия и Шри Ланка. Тамилският има най-дълга традиция сред всички съвременни индийски езици. Затова е признат в Индия за класическа език. Той е и един от 22-те официални езика на Индийския субконтинент. Писменият език се различава съществено от говоримия език.

В зависимост от контекстната ситуация се избира друг вариант на езика. Това строго разделение е важна характеристика на _______я. Типични за езика са многото диалекти. Говоримите в Шри Ланка диалекти като цяло са по-консервативни. Тамилски се пише със смесена форма от азбука и сричково писмо. Не се знае точно как е възникнал _______ят. Но със сигурност езикът датира повече от 2000 години. Които изучава _______, ще научи много и за Индия!