български » френски   Повелително наклонение 1


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

+ 89 [quatre-vingt-neuf]

+ Impératif 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиfrançais
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив! Tu e- t--- p-------- – N- s--- p-- s- p-------- ! +
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно! Tu d--- t--- l-------- – N- d--- p-- s- l-------- ! +
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно! Tu v---- t--- t--- – N- v---- p-- s- t--- ! +
   
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно! Tu r-- t--- f--- – N- r-- p-- s- f--- ! +
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо! Tu p----- t--- d-------- – N- p---- p-- s- d-------- ! +
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много! Tu b--- t--- – N- b--- d--- p-- a----- ! +
   
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много! Tu f---- t--- – N- f--- d--- p-- a----- ! +
Ти работиш толкова много – не работи толкова много! Tu t--------- t--- – N- t-------- d--- p-- a----- ! +
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо! Tu c------ t--- v--- – N- c------ d--- p-- s- v--- ! +
   
Станете, господин Мюлер! Le--------- M------- M----- ! +
Седнете, господин Мюлер! As----------- M------- M----- ! +
Останете на мястото си, господин Мюлер! Re---- a----- M------- M----- ! +
   
Имайте търпение! Ay-- d- l- p------- ! +
Не бързайте! Pr---- v---- t---- ! +
Почакайте един момент! At------ u- m----- ! +
   
Бъдете внимателни! So--- p------ ! +
Бъдете точни! So--- à l------ ! +
Не бъдете глупави! Ne s---- p-- b--- ! +
   

Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души.

Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.