български » албански   Вечерна разходка


44 [четирийсет и четири]

Вечерна разходка

-

44 [dyzetёekatёr]

Tё dalёsh mbёmjeve

44 [четирийсет и четири]

Вечерна разходка

-

44 [dyzetёekatёr]

Tё dalёsh mbёmjeve

Натисни, за да видиш текста:   
българскиShqip
Има ли тук дискотека? A k- k--- n----- d--------?
Има ли тук нощен клуб? A k- k--- n----- k--- n---?
Има ли тук кръчма? A k- k--- n----- b--?
   
Какво се играе тази вечер в театъра? Çf--- s------ s-- n- m------ n- t-----?
Какъв филм дават тази вечер в киното? Çf--- s------ s-- n- m------ n- k-----?
Какво има тази вечер по телевизията? Çf--- s------ s-- n- m------ n- t--------?
   
Има ли още билети за театъра? A k- m- b----- p-- t-----?
Има ли още билети за киното? A k- m- b----- p-- k-----?
Има ли още билети за футболния мач? A k- m- b----- p-- n------- e f--------?
   
Бих искал / искала да седя най-отзад. Du- t- u--- n- f---.
Бих искал / искала да седя някъде в средата. Du- t- u--- d--- n- m--.
Бих искал / искала да седя най-отпред. Du- t- u--- n- f-----.
   
Можете ли да ми препоръчате нещо? A m--- t- m- r---------- d----?
Кога започва представлението? Ku- f----- s------?
Можете ли да ми вземете билет? A m--- t- m- g---- n-- b-----?
   
Има ли тук наблизо голф-игрище? A k- n----- f---- g---- k--- a---?
Има ли тук наблизо игрище за тенис? A k- k--- a--- n----- f---- t-----?
Има ли тук наблизо закрит басейн? A k- k--- a--- n----- p------ t- m------?
   

Малтийският език

Много европейци, които искат да подобрят английския си език пътуват до Малта. Това е така, защото английският е официален език в европейските микродържави. И Малта е известна с многобройните си езикови училища. Но не това прави страната интересна за лингвистите. Те се интересуват от Малта по друга причина. Република Малта има и друг официален език: малтийски (или Малти). Този език се е развил от един арабски диалект. По този начин малтийският е единственият семитски език в Европа. Синтаксисът и фонологията му са различни от тези на арабския, обаче. Малтийският също се изписва с латиница. Азбуката му съдържа и няколко специални символа, обаче. И буквите С и Y напълно отсъстват. Речникът му съдържа елементи от много различни езици.

Освен арабският, други оказали му влияние езици са италианският и английският. Но финикийците и картагенците също са му повлияли. Поради това, някои изследователи третират Малти като арабски креолски език. По време на своята история, Малта е била окупирана от различни сили. Всички те оставили следите си на островите Малта, Гозо и Комино. За много дълго време, Малти бил само местен простонароден говор. Но той винаги е оставал родният език на "истинските" малтийци. Той също е бил предаван предимно устно. Хората започнали да пишат на малтийски чак през 19-ти век. Днес броят на говорещите го се оценява на около 330 000 души. Малта е член на Европейския съюз от 2004 г. насам. С това, Малти също става един от официалните европейски езици. Но за малтийците, техният език е просто част от родната култура. И те се радват, когато чужденци искат да научат Малти. Със сигурност има предостатъчни езикови училища в Малта...
Открийте езика!
Тамилският език принадлежи към дравидските езици. Той е майчин език на около 70 милиона души. Говори се основно в Южна Индия и Шри Ланка. Тамилският има най-дълга традиция сред всички съвременни индийски езици. Затова е признат в Индия за класическа език. Той е и един от 22-те официални езика на Индийския субконтинент. Писменият език се различава съществено от говоримия език.

В зависимост от контекстната ситуация се избира друг вариант на езика. Това строго разделение е важна характеристика на _______я. Типични за езика са многото диалекти. Говоримите в Шри Ланка диалекти като цяло са по-консервативни. Тамилски се пише със смесена форма от азбука и сричково писмо. Не се знае точно как е възникнал _______ят. Но със сигурност езикът датира повече от 2000 години. Които изучава _______, ще научи много и за Индия!