bosanski » engleski UK   Djelatnosti


13 [trinaest]

Djelatnosti

-

+ 13 [thirteen]

+ Activities

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Šta radi Marta? Wh-- d--- M----- d-? +
Ona radi u birou. Sh- w---- a- a- o-----. +
Ona radi na kompjuteru. Sh- w---- o- t-- c-------. +
   
Gdje je Marta? Wh--- i- M-----? +
U kinu. At t-- c-----. +
Ona gleda film. Sh- i- w------- a f---. +
   
Šta radi Petar? Wh-- d--- P---- d-? +
On studira na univerzitetu. He s------ a- t-- u---------. +
On studira jezike. He s------ l--------. +
   
Gdje je Petar? Wh--- i- P----? +
U kafiću. At t-- c---. +
On pije kafu. He i- d------- c-----. +
   
Kuda idu rado? Wh--- d- t--- l--- t- g-? +
Na koncert. To a c------. +
Oni rado slušaju muziku. Th-- l--- t- l----- t- m----. +
   
Kuda oni ne idu rado? Wh--- d- t--- n-- l--- t- g-? +
U disko. To t-- d----. +
Oni ne plešu rado. Th-- d- n-- l--- t- d----. +
   

Kreolski jezici

Jeste li znali da se njemački jezik govori i na Južnom Pacifiku? Zaista je tako! U predjelima Papue Nove Gvineje i Australije govori se Unserdeutsch . To je kreolski jezik. Kreolski jezici nastaju u govornim situacijama. To se događa pri susretu više različitih jezika. Mnogi kreolski jezici su u međuvremenu skoro izumrli. Doduše, još uvijek 15 milijuna ljudi širom svijeta govori jedan kreolski jezik. Kreolski jezici su uvijek maternji jezici. Kod pidžinskih jezika je situacija drugačija. Pidžinski jezici imaju jako pojednostavljene jezičke oblike. Oni služe samo skroz jednostavnom sporazumijevanju. Većina kreolskih jezika nastala je za vrijeme kolonijalizma.

Stoga se kreolski jezici često baziraju na evropskim jezicima. Jedna značajka kreolskih jezika je ograničen vokabular. Kreolski jezici takođe imaju vlastitu fonologiju. Gramatika kreolskih jezika je veoma pojednostavljena. Govornici jednostavno ignoriraju komplicirana pravila. Svaki kreolski jezik je važan dio nacionalnog identiteta. Stoga postoji jako puno književnosti na kreolskim jezicima. Kreolski jezici su posebno zanimljivi jezikoslovcima. To je zato što su kreolski jezici pokazatelji nastanka i ponovnog izumiranja jezika. Tako se na temelju kreolskih jezika može proučavati razvoj jezika. Takođe dokazuju da se jezik može mijenjati i prilagođavati. Disciplina koja proučava kreolske jezike zove se kreolistika. Jedna od najpoznatijih rečenica na kreolskom jeziku potječe iz Jamajke. Proslavio ju je Bob Marley -- znate li je? Ona glasi: No woman, no cry! (=No, woman, don't cry!)
Odgonetnite jezik!
_______ je maternji jezik oko 5 miliona ljudi. Spada u ugro-******e jezike. U uskom je srodstvu s estonskim, dok je s mađarskim u dalekom srodstvu. Kao uralski jezik puno se razlikuje od indogermanskih jezika. Primjer za to je aglutinirajuća jezička struktura. To znači da se gramatičke funkcije izražavaju slogovima koji se dodaju na osnovni oblik. Tako nastaju duge riječi koje su tako tipične za _______ jezik.

Još jedno obilježje ******og jezika su mnogi vokali. U ******oj gramatici postoji 15 različitih padeža. Kod naglaska je važno da se razlikuje između dugih i kratkih vokala. Pisani i govorni _______ značajno se međusobno razlikuju. U drugim evropskim jezicima ovaj fenomen je manje izražen. Sve to čini _______ ne baš jednostavnim jezikom… Svih pravila se, međutim, dosljedno pridržava. A ono što je lijepo u ******om je da je to apsolutno logičan jezik!