български » латвийски   Градски транспорт


36 [трийсет и шест]

Градски транспорт

-

36 [trīsdesmit seši]

Vietējais sabiedriskais transports

36 [трийсет и шест]

Градски транспорт

-

36 [trīsdesmit seši]

Vietējais sabiedriskais transports

Натисни, за да видиш текста:   
българскиlatviešu
Къде е автобусната спирка? Ku- i- a------- p------?
Кой автобус отива в центъра? Ku-- a------- b---- u- c-----?
Кой автобус трябва да взема? Ar k--- t------- / t--------- / a------- m-- j------?
   
Трябва ли да се прекачвам? Va- m-- i- j---------?
Къде трябва да се прекачвам? Ku- m-- i- j---------?
Колко струва един билет? Ci- m---- b--------- b-----?
   
Колко спирки има до центъра? Ci- p------ i- l--- c------?
Трябва да слезете тук. Ju-- š--- j-------.
Трябва да слезете отзад. Ju-- j------- p- a----------- d-----.
   
Следващият влак на метрото пристига след 5 минути. Nā------ m---- v------- n--- p-- 5 m------.
Следващият трамвай пристига след 10 минути. Nā------ t------- n--- p-- 10 m------.
Следващият автобус пристига след 15 минути. Nā------ a------- n--- p-- 15 m------.
   
Кога е последният влак на метрото? Ci--- i- p------- m---- v-------?
Кога е последният трамвай? Ci--- i- p------- t-------?
Кога е последният автобус? Ci--- i- p------- a-------?
   
Имате ли билет? Va- J--- i- b--------- b-----?
Билет? – Не, нямам. Bi----? – N-- m-- n--.
Тогава трябва да платите глоба. Ta- J--- j------ s--- n----.
   

Развитието на езика

Защо говорим един с друг е ясно. Искаме да обменим идеи и да се разбираме помежду си. Но от къде точно произхожда езикът, от друга страна, е по-малко ясно. Съществуват различни теории за това. Това, което е сигурно, е че езикът е много старо явление. Някои физически черти у човека са били необходима предпоставка за говорене. Те са ни били необходими, за да образуваме звуци. Още най-древните хора като неандерталците са били способни да използват своя глас. По този начин те се разграничавали от животните. Освен това, силният и твърд глас бил важен при отбрана. Човек е можел да всее заплаха или страх у враговете си с него. По онова време хората вече са изработвали инструменти и са били открили огъня. Но тези знания е трябвало да бъдат предадени в поколенията по някакъв начин.

Речта също е била важна при груповия лов. Още преди 2 милиона години е имало елементарно разбиране между хората. Първите езикови елементи са били знаци и жестове. Но хората са искали да могат да комуникират и в тъмното. По-важното е, че също са имали нужда да разговарят помежду си, без да се гледат. Ето защо се развил гласът, който заменил жестовете. Езикът, така, както го разбираме днес, е най-малко на 50 000 години. Когато Хомо сапиенс напуснал Африка, неговите представители разпространили езика по целия свят. Езиците се разделили един от друг в различните региони. Така да се каже, появили се различни езикови семейства. Въпреки това, те съдържали само основите на езиковите системи. Първите езици са били много по-опростени, отколкото днешните. Те постепенно се доразвили чрез граматиката, фонетиката и семантиката. Може да се каже, че различните езици предлагат различни решения. Но проблемът пред тях винаги е бил един и същ: Как да изразим това, което мислим?
Открийте езика!
Бразилският _______ принадлежи към романските езици. Той е възникнал от европейския _______. Вследствие на колониалната политика на Португалия езикът е бил пренесен в Южна Америка. Днес Бразилия е най-голямата ******скоговоряща нация в света. Около 190 милиона души говорят бразилски _______ като майчин език. Езикът има голямо влияние и върху други южноамерикански страни ... Съществува дори смесен език, който съдържа _______ и испански елементи.

В миналото в езиково отношение Бразилия е била тясно ориентирана към европейския модел. След 1930 в страната се събужда ново съзнание за бразилската култура. Бразилците, горди със своя език, са искали да съхранят особеностите му. Но постоянно са полагали усилия за запазване и на двата езика. Междувременно съществува споразумение за приемане на единен правопис. Най-голямата разлика между двете разновидности се състои в произношението. Бразилският речников състав съдържа някои индианизми, които липсват в Европа. Открийте този вълнуващ език, той е сред най-важните в света!