српски » пољски   Сати


8 [осам]

Сати

-

+ 8 [osiem]

+ Czas zegarowy

8 [осам]

Сати

-

8 [osiem]

Czas zegarowy

Кликните да видите текст:   
српскиpolski
Извините! Pr--------- p--- / p---- / p------! +
Молим Вас, колико је сати? Kt--- j--- g------? +
Много хвала! Dz------ b-----. +
   
Један је сат. Je-- p------- g------. +
Два су сата. Je-- d---- g------. +
Три су сата. Je-- t------ g------. +
   
Четири су сата. Je-- c------ g------. +
Пет је сати. Je-- p---- g------. +
Шест је сати. Je-- s----- g------. +
   
Седам је сати. Je-- s----- g------. +
Осам је сати. Je-- ó--- g------. +
Девет је сати . Je-- d-------- g------. +
   
Десет је сати. Je-- d-------- g------. +
Једанаест је сати. Je-- j-------- g------. +
Дванаест је сати. Je-- d------- g------. +
   
Једна минута има шездесет секунди. Mi---- m- s------------ s-----. +
Један сат има шездесет минута. Go----- m- s------------ m----. +
Један дан има двадесет и четири сата. Do-- m- d---------- c----- g------. +
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...