македонски » босански   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [osamdeset i sedam]

+ Prošlo vrijeme modalnih glagola 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [osamdeset i sedam]

Prošlo vrijeme modalnih glagola 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиbosanski
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Mi m------ z----- c------. +
Ние моравме да го расчистиме станот. Mi m------ p--------- s---. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. Mi m------ o----- p-----. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Mo----- l- v- p------ r----? +
Моравте ли да платите влез? Mo----- l- v- p------ u---? +
Моравте ли да платите казна? Mo----- l- v- p------ k----? +
   
Кој мораше да се поздрави? Ko s- m----- o--------? +
Кој мораше да си оди рано дома? Ko m----- i-- r----- k---? +
Кој мораше да го земе возот? Ko m----- u---- v--? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. Mi n- h-------- o----- d---. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. Mi n- h-------- n---- p---. +
Ние не сакавме да пречиме. Mi n- h-------- s------. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ja h------ u----- t-----------. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Ja h------ u----- p------ t----. +
Јас имено сакав да патувам дома. Ja h------ n---- i-- k---. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Ja p-------- t- h----- n------ s---- ž---. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Ja p-------- t- h----- n------ i----------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Ja p-------- t- h----- n------- p---. +