Разговорник

mk Поставување прашања 1   »   bs Postavljati pitanja 1

62 [шеесет и два]

Поставување прашања 1

Поставување прашања 1

62 [šezdeset i dva]

Postavljati pitanja 1

Изберете како сакате да го видите преводот:   
македонски босански Пушти Повеќе
учи uči-i u____ u-i-i ----- učiti 0
Учат ли учениците многу? Uče l--u--nici------? U__ l_ u______ m_____ U-e l- u-e-i-i m-o-o- --------------------- Uče li učenici mnogo? 0
Не, тие учат малку. N---o-- u-- mal-. N__ o__ u__ m____ N-, o-i u-e m-l-. ----------------- Ne, oni uče malo. 0
прашува p---ti p_____ p-t-t- ------ pitati 0
Го прашувате ли често наставникот? Pi-a---l- -e-t---č---l-a? P_____ l_ č____ u________ P-t-t- l- č-s-o u-i-e-j-? ------------------------- Pitate li često učitelja? 0
Не, јас не го прашувам често. Ne- -e---tam-ga -e--o. N__ n_ p____ g_ č_____ N-, n- p-t-m g- č-s-o- ---------------------- Ne, ne pitam ga često. 0
одговара o--ov-ri-i o_________ o-g-v-r-t- ---------- odgovoriti 0
Одговорете молам. Od-o----t---molim ---. O__________ m____ V___ O-g-v-r-t-, m-l-m V-s- ---------------------- Odgovorite, molim Vas. 0
Јас одговарам. Ja--d-ov--am. J_ o_________ J- o-g-v-r-m- ------------- Ja odgovaram. 0
работи ra---i r_____ r-d-t- ------ raditi 0
Работи ли тој сега? Ra-i li on---r-vo? R___ l_ o_ u______ R-d- l- o- u-r-v-? ------------------ Radi li on upravo? 0
Да, тој работи сега. D----p-av- -a-i. D__ u_____ r____ D-, u-r-v- r-d-. ---------------- Da, upravo radi. 0
доаѓа do-aziti d_______ d-l-z-t- -------- dolaziti 0
Ќе дојдете? D-la-it- li V-? D_______ l_ V__ D-l-z-t- l- V-? --------------- Dolazite li Vi? 0
Да, ќе дојдеме веднаш. Da,--o-a---- o---h. D__ d_______ o_____ D-, d-l-z-m- o-m-h- ------------------- Da, dolazimo odmah. 0
живее s-a--vati s________ s-a-o-a-i --------- stanovati 0
Живеете ли во Берлин? S-anuj-te-l- - B--l--u? S________ l_ u B_______ S-a-u-e-e l- u B-r-i-u- ----------------------- Stanujete li u Berlinu? 0
Да, јас живеам во Берлин. D-, j--st-nuje- ----rli--. D__ j_ s_______ u B_______ D-, j- s-a-u-e- u B-r-i-u- -------------------------- Da, ja stanujem u Berlinu. 0

-

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -