Shqip » Gjermanisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [achtundfünfzig]

+ Körperteile

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipDeutsch
Po vizatoj njё burrё. Ic- z------ e---- M---. +
Nё fillim kokёn. Zu---- d-- K---. +
Burri mban njё kapele. De- M--- t---- e---- H--. +
   
Nuk i duken flokёt. Di- H---- s---- m-- n----. +
Nuk i duken edhe veshёt. Di- O---- s---- m-- a--- n----. +
Edhe kurrizi nuk i duket. De- R----- s---- m-- a--- n----. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Ic- z------ d-- A---- u-- d-- M---. +
Burri kёrcen dhe qesh. De- M--- t---- u-- l----. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. De- M--- h-- e--- l---- N---. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Er t---- e---- S---- i- d-- H-----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Er t---- a--- e---- S---- u- d-- H---. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Es i-- W----- u-- e- i-- k---. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Di- A--- s--- k------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Di- B---- s--- a--- k------. +
Burri ёshtё prej bore. De- M--- i-- a-- S-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Er t---- k---- H--- u-- k----- M-----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Ab-- d-- M--- f----- n----. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Er i-- e-- S---------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...