македонски » португалски PT   Прашања за патот


40 [четириесет]

Прашања за патот

-

+ 40 [quarenta]

+ Perguntar o caminho

40 [четириесет]

Прашања за патот

-

40 [quarenta]

Perguntar o caminho

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
Извинете! De------! +
Можете ли да ми помогнете? Po-- a--------? +
Каде има овде добар ресторан? On-- é q-- h- a--- u- b-- r----------? +
   
Појдете лево зад аголот. Vi-- à e------- n- e------. +
Потоа одете еден дел право напред. De---- s--- e- f----- u- b-----. +
Потоа одете сто метри на десно. De---- v--- à d------. +
   
Можете исто така да земете и автобус. Vo-- p--- t----- a------ o a--------. +
Можете исто така да земете и трамвај. Vo-- p--- t----- a------ o e-------. +
Можете исто така да возите и позади мене. Vo-- p--- s-------- c-- o s-- c----. +
   
Како да стигнам до фудбалскиот стадион? Co-- é q-- c---- a- e------? +
Преминете го мостот ! At------- a p----! +
Возете низ тунелот ! At------- o t----! +
   
Возете до третиот семафор. Si-- a-- a- t------- s-------. +
Потоа свртете на првата улица десно. Vi-- d----- n- p------- r-- à d------. +
Потоа возете право напред преку следната раскрсница. De---- s--- e- f----- n- p------ c---------. +
   
Извинете, како да стигнам до аеродромот? De------- c--- é q-- f--- p--- c----- a- a--------? +
Најдобро е да земете метро. É m----- v--- a------ o m----. +
Возете се едноставно до последната станица. Vá s----------- a-- à u----- p------. +