Разговорник

Двојни сврзници   »   Conjunções duplas

98 [деведесет и осум]

Двојни сврзници

Двојни сврзници

98 [noventa e oito]

+

Conjunções duplas

Можете да кликнете на секое празно место за да го видите текстот или:   

македонски португалски (PT) Пушти Повеќе
Патувањето навистина беше убаво, но премногу напорно. A v----- f-- b----- m-- d-------- c--------. A viagem foi bonita mas demasiado cansativa. 0 +
Возот навистина беше точен, ама преполн. O c------ f-- p------ m-- d-------- c----. O comboio foi pontual mas demasiado cheio. 0 +
Хотелот навистина беше удобен, ама премногу скап. O h---- e-- c---------- m-- d-------- c---. O hotel era confortável mas demasiado caro. 0 +
     
Тој ќе го земе или автобусот или возот. El- a----- o a-------- o- o c------. Ele apanha o autocarro ou o comboio. 0 +
Тој ќе дојде или вечерва или утре изутрина. El- v-- h--- à n---- o- a----- d- m----. Ele vem hoje à noite ou amanhã de manhã. 0 +
Тој ќе живее или кај нас или во хотел. El- m--- c------- o- n- h----. Ele mora connosco ou no hotel. 0 +
     
Таа зборува како шпански, исто така и англиски. El- f--- t---- e------- c--- i-----. Ela fala tanto espanhol como inglês. 0 +
Таа живееше како во Мадрид, исто така и во Лондон. El- m---- t---- e- M----- c--- e- L------. Ela morou tanto em Madrid como em Londres. 0 +
Таа како што ја знае Шпанија, исто така ја знае и Англија. El- c------ t---- a E------ c--- a I---------. Ela conhece tanto a Espanha como a Inglaterra. 0 +
     
Тој не само што е глуп, туку исто така е и мрзелив. El- n-- é s- e-------- m-- t----- é p---------. Ele não é só estúpido, mas também é preguiçoso. 0 +
Таа не само што е убава, туку исто така е и интелигентна. El- n-- é s- b------ m-- t----- i----------. Ela não é só bonita, mas também inteligente. 0 +
Таа не зборува само германски, туку и француски. El- n-- f--- s- a------ m-- t----- f------. Ela não fala só alemão, mas também francês. 0 +
     
Јас не умеам да свирам ниту на клавир, ниту пак на гитара. Eu n-- t--- n-- p---- n-- g-------. Eu não toco nem piano nem guitarra. 0 +
Јас не умеам да танцувам ниту валцер, ниту пак самба. Eu n-- s-- d----- n-- v---- n-- s----. Eu não sei dançar nem valsa nem samba. 0 +
Мене не ми се допаѓа нити операта, ниту пак балетот. Eu n-- g---- n-- d- ó---- n-- d- b-----. Eu não gosto nem de ópera nem de ballet. 0 +
     
Колку побргу работиш, толку порано ќе бидеш готов. Qu---- m--- r----- t----------- m--- c--- e------ p-----. Quanto mais rápido trabalhares, mais cedo estarás pronto. 0 +
Колку порано ќе дојдеш, толку порано можеш да си одиш. Qu---- m--- c--- v------ m--- c--- p------ i- e-----. Quanto mais cedo vieres, mais cedo poderás ir embora. 0 +
Колку човек старее, толку човек станува поудобен. Qu---- m--- v---- s- f---- m--- c---------- s- t----. Quanto mais velho se fica, mais confortável se torna. 0 +