Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 1   »   nn Questions – Past tense 1

85 [tetёdhjetёepesё]

Pyes – e shkuara 1

Pyes – e shkuara 1

85 [åttifem]

Questions – Past tense 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Ninorsk Luaj Më shumë
Sa keni pirё ? Ko- m---- h-- d- d-----? Kor mykje har du drukke? 0
Sa keni punuar? Ko- m---- h-- d- j----? Kor mykje har du jobba? 0
Sa keni shkruar? Ko- m---- s----- d-? Kor mykje skreiv du? 0
Si keni fjetur? Ko----- h-- d- s---? Korleis har du sove? 0
Si e morёt provimin? Ko----- g------ d- p----? Korleis greidde du prøva? 0
Si e gjetёt rrugёn? Ko----- f--- d- v----? Korleis fann du vegen? 0
Me kё keni folur? Kv-- p---- d- m--? Kven prata du med? 0
Me kё keni lёnё takim? Kv-- g----- d- a----- m--? Kven gjorde du avtale med? 0
Me kё e festuat ditёlindjen? Kv-- f---- d- b-------- m--? Kven feira du bursdagen med? 0
Ku keni qenё? Kv-- h-- d- v---? Kvar har du vore? 0
Ku keni banuar? Kv-- h-- d- b---? Kvar har du budd? 0
Ku keni punuar? Kv-- h-- d- a------? Kvar har du arbeidd? 0
Çfarё keni këshilluar? Kv- h-- d- t------? Kva har du tilrådd? 0
Çfarё keni ngrёnё? Kv- h-- d- e--? Kva har du ete? 0
Çfarё keni mёsuar? Kv- f--- d- v---? Kva fekk du vite? 0
Sa shpejt keni udhёtuar? Ko- f--- k----- d-? Kor fort køyrde du? 0
Sa kohё keni fluturuar? Ko- l---- h-- d- f----? Kor lenge har du floge? 0
Sa lart jeni hedhur? Ko- h--- h-- d- h----? Kor høgt har du hoppa? 0

Gjuhët afrikane

Në Afrikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Në asnjë kontinent tjetër nuk ka kaq shumë gjuhë të ndryshme. Shumëllojshmëria e gjuhëve afrikane është mbresëlënëse. Vlerësohet të ketë rreth 2000 gjuhë afrikane. Sidoqoftë, këto gjuhë nuk janë të ngjashme! Përkundrazi - ato shpesh janë krejtësisht të ndryshme! Gjuhët afrikane i përkasin katër familjeve gjuhësore. Disa gjuhë afrikane kanë veçori unike në të gjithë botën. Për shembull, ka tinguj që të huajt nuk mund t'i imitojnë. Kufijtë e vendit nuk janë gjithmonë kufij gjuhësorë në Afrikë. Në disa rajone ka shumë gjuhë të ndryshme. Për shembull, në Tanzani fliten gjuhë nga të katër familjet gjuhësore. Afrikaans është një përjashtim midis gjuhëve afrikane. Kjo gjuhë e ka zanafillën në periudhën koloniale. Gjatë asaj kohe, takoheshin njerëz nga kontinente të ndryshme. Ata vinin nga Afrika, Evropa dhe Azia. Përmes situatës së kontaktit u zhvilluar një gjuhë e re. Afrikaans ka ndikime nga shumë gjuhë. Sidoqoftë, gjuha është më e afërt me holandishten. Sot, afrikaans flitet kryesisht në Afrikën e Jugut dhe Namibi. Gjuha më e jashtëzakonshme afrikane është gjuha e daulleve. Teorikisht, çdo mesazh mund të dërgohet nëpërmjet daulleve. Gjuhët që komunikohen me daulle, janë gjuhë tonale. Kuptimi i fjalëve ose rrokjeve varet nga lartësia e toneve. Kjo do të thotë që tonet duhet të imitohen nga daullet. Gjuha e daulleve në Afrikë, kuptohet edhe nga fëmijët. Ajo është shumë efikase… Kjo gjuhë mund të dëgjohet nga një largësi deri 12 kilometra!