Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 1   »   sk Otázky – minulý čas 1

85 [tetёdhjetёepesё]

Pyes – e shkuara 1

Pyes – e shkuara 1

85 [osemdesiatpäť]

Otázky – minulý čas 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Sllovakisht Luaj Më shumë
Sa keni pirё ? Ko--- s-- v-----? Koľko ste vypili? 0
Sa keni punuar? Ko--- s-- p--------? Koľko ste pracovali? 0
Sa keni shkruar? Ko--- s-- n-------? Koľko ste napísali? 0
   
Si keni fjetur? Ak- s-- s----? Ako ste spali? 0
Si e morёt provimin? Ak- s-- s------- s-----? Ako ste spravili skúšku? 0
Si e gjetёt rrugёn? Ak- s-- n---- c----? Ako ste našli cestu? 0
   
Me kё keni folur? S k-- s-- s- r---------? S kým ste sa rozprávali? 0
Me kё keni lёnё takim? S k-- s-- s- d------? S kým ste sa dohodli? 0
Me kё e festuat ditёlindjen? S k-- s-- o--------- n---------? S kým ste oslavovali narodeniny? 0
   
Ku keni qenё? Kd- s-- b---? Kde ste boli? 0
Ku keni banuar? Kd- s-- b-----? Kde ste bývali? 0
Ku keni punuar? Kd- s-- p--------? Kde ste pracovali? 0
   
Çfarё keni këshilluar? Čo s-- o---------? Čo ste odporučili? 0
Çfarё keni ngrёnё? Čo s-- j----? Čo ste jedli? 0
Çfarё keni mёsuar? Čo s-- s- d--------? Čo ste sa dozvedeli? 0
   
Sa shpejt keni udhёtuar? Ak- r----- s-- i---? Ako rýchlo ste išli? 0
Sa kohё keni fluturuar? Ak- d--- s-- l-----? Ako dlho ste leteli? 0
Sa lart jeni hedhur? Ak- v----- s-- v--------? Ako vysoko ste vyskočili? 0
   

Gjuhët afrikane

Në Afrikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Në asnjë kontinent tjetër nuk ka kaq shumë gjuhë të ndryshme. Shumëllojshmëria e gjuhëve afrikane është mbresëlënëse. Vlerësohet të ketë rreth 2000 gjuhë afrikane. Sidoqoftë, këto gjuhë nuk janë të ngjashme! Përkundrazi - ato shpesh janë krejtësisht të ndryshme! Gjuhët afrikane i përkasin katër familjeve gjuhësore. Disa gjuhë afrikane kanë veçori unike në të gjithë botën. Për shembull, ka tinguj që të huajt nuk mund t'i imitojnë. Kufijtë e vendit nuk janë gjithmonë kufij gjuhësorë në Afrikë. Në disa rajone ka shumë gjuhë të ndryshme. Për shembull, në Tanzani fliten gjuhë nga të katër familjet gjuhësore. Afrikaans është një përjashtim midis gjuhëve afrikane. Kjo gjuhë e ka zanafillën në periudhën koloniale. Gjatë asaj kohe, takoheshin njerëz nga kontinente të ndryshme. Ata vinin nga Afrika, Evropa dhe Azia. Përmes situatës së kontaktit u zhvilluar një gjuhë e re. Afrikaans ka ndikime nga shumë gjuhë. Sidoqoftë, gjuha është më e afërt me holandishten. Sot, afrikaans flitet kryesisht në Afrikën e Jugut dhe Namibi. Gjuha më e jashtëzakonshme afrikane është gjuha e daulleve. Teorikisht, çdo mesazh mund të dërgohet nëpërmjet daulleve. Gjuhët që komunikohen me daulle, janë gjuhë tonale. Kuptimi i fjalëve ose rrokjeve varet nga lartësia e toneve. Kjo do të thotë që tonet duhet të imitohen nga daullet. Gjuha e daulleve në Afrikë, kuptohet edhe nga fëmijët. Ajo është shumë efikase… Kjo gjuhë mund të dëgjohet nga një largësi deri 12 kilometra!