Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 1   »   af Vrae – Verlede tyd 1

85 [tetёdhjetёepesё]

Pyes – e shkuara 1

Pyes – e shkuara 1

85 [vyf en tagtig]

Vrae – Verlede tyd 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
Sa keni pirё ? Ho----- h-- u g------? Hoeveel het u gedrink? 0
Sa keni punuar? Ho----- h-- u g-----? Hoeveel het u gewerk? 0
Sa keni shkruar? Ho----- h-- u g------? Hoeveel het u geskryf? 0
Si keni fjetur? Ho- h-- u g------? Hoe het u geslaap? 0
Si e morёt provimin? Ho- h-- u d-- e------ g------? Hoe het u die eksamen geslaag? 0
Si e gjetёt rrugёn? Ho- h-- u d-- p-- g-----? Hoe het u die pad gevind? 0
Me kё keni folur? Me- w-- h-- u g------? Met wie het u gepraat? 0
Me kё keni lёnё takim? Me- w-- h-- u ’- a------- g-----? Met wie het u ’n afspraak gemaak? 0
Me kё e festuat ditёlindjen? Me- w-- h-- u u v---------- g-----? Met wie het u u verjaarsdag gevier? 0
Ku keni qenё? Wa-- w-- u? Waar was u? 0
Ku keni banuar? Wa-- h-- u g-----? Waar het u gewoon? 0
Ku keni punuar? Wa-- h-- u g-----? Waar het u gewerk? 0
Çfarё keni këshilluar? Wa- h-- u a--------? Wat het u aanbeveel? 0
Çfarё keni ngrёnё? Wa- h-- u g----? Wat het u geëet? 0
Çfarё keni mёsuar? Wa- h-- u e-----? Wat het u ervaar? 0
Sa shpejt keni udhёtuar? Ho- v----- h-- u g---? Hoe vinnig het u gery? 0
Sa kohё keni fluturuar? Ho- l--- h-- u g------? Hoe lank het u gevlieg? 0
Sa lart jeni hedhur? Ho- h--- h-- u g-------? Hoe hoog het u gespring? 0

Gjuhët afrikane

Në Afrikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Në asnjë kontinent tjetër nuk ka kaq shumë gjuhë të ndryshme. Shumëllojshmëria e gjuhëve afrikane është mbresëlënëse. Vlerësohet të ketë rreth 2000 gjuhë afrikane. Sidoqoftë, këto gjuhë nuk janë të ngjashme! Përkundrazi - ato shpesh janë krejtësisht të ndryshme! Gjuhët afrikane i përkasin katër familjeve gjuhësore. Disa gjuhë afrikane kanë veçori unike në të gjithë botën. Për shembull, ka tinguj që të huajt nuk mund t'i imitojnë. Kufijtë e vendit nuk janë gjithmonë kufij gjuhësorë në Afrikë. Në disa rajone ka shumë gjuhë të ndryshme. Për shembull, në Tanzani fliten gjuhë nga të katër familjet gjuhësore. Afrikaans është një përjashtim midis gjuhëve afrikane. Kjo gjuhë e ka zanafillën në periudhën koloniale. Gjatë asaj kohe, takoheshin njerëz nga kontinente të ndryshme. Ata vinin nga Afrika, Evropa dhe Azia. Përmes situatës së kontaktit u zhvilluar një gjuhë e re. Afrikaans ka ndikime nga shumë gjuhë. Sidoqoftë, gjuha është më e afërt me holandishten. Sot, afrikaans flitet kryesisht në Afrikën e Jugut dhe Namibi. Gjuha më e jashtëzakonshme afrikane është gjuha e daulleve. Teorikisht, çdo mesazh mund të dërgohet nëpërmjet daulleve. Gjuhët që komunikohen me daulle, janë gjuhë tonale. Kuptimi i fjalëve ose rrokjeve varet nga lartësia e toneve. Kjo do të thotë që tonet duhet të imitohen nga daullet. Gjuha e daulleve në Afrikë, kuptohet edhe nga fëmijët. Ajo është shumë efikase… Kjo gjuhë mund të dëgjohet nga një largësi deri 12 kilometra!